2009 Petit Verdot, Havana Hills, Sydafrika

Af politiske grunde er Sydafrika først kommet sent med som aktører på den internationale vinscene. De protesterer selv mod at blive nævnt blandt de nye vinlande og henviser til, at den mest omtalte og efterspurgte vin på Napoleon-tiden var fra Sydafrika. Det var en gylden søde vin fra Constantia.

 På trods af det, vil vi alligevel fortsætte med at nævne Sydafrika blandt de nye vinlande. Og så afgjort blandt de mest interessante af slagsen. Vi har fulgt udviklingen tæt siden apartheidtidens ophør i begyndelsen af 1990’erne. Vi har noteret os en bemærkelsesværdig fremgang år efter år. Når det generelle kvalitetsniveau på mindre en to årtier er hævet så højt, så skyldes det ikke at klimaet har ændret sig eller at jorden er blevet bedre.

Årsagen er udelukkende menneskeskabt. Der er nu adgang til viden og kapital, og det har de været dygtige til at udnytte. Man satser først og fremmest på det internationale marked, og målretter produktionen efter det den moderne vinnyder kan lide og vil betale.

Havana Hills er en af de mest succesfulde sydafrikanske vinhuse. De arbejder med størst mulig respekt for naturen. Det gælder ikke kun vinstokkene på marken, men også alt det rundt om og hele produktionsapparatet. I øjeblikket er Havana Hills ved at være klar med den endelige godkendelse som “Fair Trade” virksomhed. Det kræver specielle forhold for arbejderne der tilbydes gode boligforhold og en løn over gennemsnittet.

Her skal vi møde lidt af en sjældenhed. Det er Petit Verdot. En drue som er meget værdsat i Bordeaux fordi den giver god farve og struktur til vinen. Man kun i meget små mængder (5-10%). Ellers vil vinen blive for stram og syrerig. Når Petit Verdot står under den varme sydafrikanske sol, får den en vidunderlig fylde og blødhed, der gør det muligt at arbejde 100% med Petit Verdot.

Vinstokkene står på skråningerne af Havana Hills, hvor de nyder solen og lyset fra de to have der mødes. Markerne får kun naturgødning. Den stenede og grusede jord er svært at arbejde med, men det der volder arbejderne flest problemer er horder af aber som ikke kan hegnes ind. De følger meget nøje med i, hvornår druerne er modne, og angriber så fra alle vinkler.

Druerne er håndplukket og før de kværnes sorteres de grundigt, så man er sikker på, at kun de fuldmodne og ubeskadigede går videre i processen. Det er den naturlige gær der får lov at starte gæringen. Efter et par dage suppleres med forskellige rendyrkede gærkulturer, der er med til at give vinen både stil og karakter.

Den unge vin får lov at ligge 18 måneder på små franske egetræsfade.
Man er ikke i tvivl om, at det er en vin der er kælet for.  Næsen mødes af en intens duft af søde mørke bær og noget fint røget. Harmonisk smag med både elegance og tyngde. Fadlagringen er vel integreret og bidrager med guf og velsmag.

Tips til servering
Vinfolket på Havana Hills mener at det er ultimative vin til et godt stykke kød.