2009 Il Cedrone, Rosso Veronese IGT, Italien

Lessinia er navnet på den bjergkæde der omkranser Valpolicella. Vi er i mellem Verona og Gardasøen. Bjerget virker som en stor beskyttende mur, der giver læ for de kølige vinde fra nord. Allerede romerne opdagede og udnyttede det gunstige mikroklima, og lavede fremragende vin på skråningerne. De noterede sig, at her kunne det aldrig gå galt.

Foruden vinmarker kan man glæde sig over en fantastisk naturpark med et rigt dyre- og fugleliv. Man kan blandt andet være heldige at se en meget sjælden fugl Il Gallo Cedrone, som ellers ikke har vist sig i flere årtier. Etiketten til denne vin illustreres med en Il Cedrone og der følger et bidrag per solgte flaske til et projekt der skal hjælpe den truede fugl.

Og samtidig vil producenten Cantina di Negrar gøre opmærksom på sit store arrangement i naturpleje og dyrevelfærd. Vi er så tæt på Valpolicella distriktet, at det er svært at se og smage forskel på den vin der tilbydes.

[ Drueblandingen 80% Corvina Veronese og 20 % Rondinella er den samme som vi kender fra Amarone og Ripasso ]

Men til Il Cedrone benyttes ikke tørrede druer, så man skal ikke forvente sig en sødmefuld alkoholrig bamse som dem, men mere en vin der i smag og karakter er som en god Valpolicella. Altså en klassisk, elegant tør vin med en god frugt og noget at tygge på.

Høsten af druerne til Il Cedrone starter i den sidste halvdel af september. Det sker ved håndkraft og i små kasser så druerne ikke ødelægges. Der er sortering både på marken og når druerne kommer i hus. Kun fuldmode druer slipper videre i systemet. Temperaturen kontrolleres hele gæringen igennem og overstiger aldrig 28 grader.

De først ti dage stødes skallerne ned i mosten 3 gange om dagen. Det giver bedre farve og frugtkoncentration. Lagringen sker først på ståltanke og de sidste tre måneder på store træfade. Denne proces modner og udvikler vinen uden at det går ud over friskheden og frugten.

Blank, flot rubinrød i glasset. I næsen krydderier, vanille, skovbær og blomme. Smagen er blød og rund med modne tanniner. Medium fylde med pæn frugtsødme der præsenterer sig fint sammen med lidt frisk vinsyre. Lang, lang krydret eftersmag.

Tips til servering
Vi spurgte Valpolicella Negrar, hvad de ville anbefale vinen til. “Til alle kødretter, kogt, steg og grillet. Op i glasset med vinen. Gerne et par grader under stuens temperatur. Og så store mundfulde. Skål!