2007 Masca de Roccapesta, Maremma Toscana Rosso IGT, Italien

De berømte vindistrikter i Toscana er meget efterspurgte, og kvadratmeter prisen er derfor så høj, at det er svært at finde økonomi i driften. Derfor har man de sidste 20-30 år gjort meget for at finde passende betingelser for vindyrkning udenfor de klassiske områder.

Man var bange for, at det ville være for varmt for Sangiovese-druen, hvis man kom for langt sydpå i regionen. For megen sol og varme forhindrer druens charme og elegance i at udfolde sig. Men ny teknik og nye kloner gør det i dag muligt, og det har fået en hel folkevandring af dygtige og innovative vinmagere til at søge sydpå og med retning mod kysten.

[ Morellino di Scansano er et af de mest succesfulde nye områder ]

Tæt på kysten og tæt på bjergene. Scansano er navnet på en lille by, som blandt andet er kendt fordi Napoleon i 1815 opslog sit hovedkvarter her. Morellino er navnet på den specielle klon af Sangiovese piccolo, som har vist sig at yde så fortræffeligt på disse kanter.

Historien bag Masca er netop “én” der kommer udefra, fordi han ser mulighederne. Han hedder  Alberto Tanzini. Han købte vingården Roccapesta i 2003. Der hørte 72 hektar tilplantet med vin til. Det var god jord og de rigtige vinstokke, og så lå det ualmindeligt smukt. Alberto fik hurtigt kontakt til de bedste vinmagere i området, der hjalp ham i gang. I dag regnes han selv som en af de bedste.

De fleste vinmagere har fundet det passende at blande enten med lidt Canaiolo nero eller Ciliegiolo, for at give lidt ekstra karakter. Vores vinmager har valgt at bruge 15% Ciliegiolo, fordi han mener, at den afrunder vinens særdeles fint.

Han fortalte også, at vinen levede op til alle kravene for en Morellino di Scansano, men at han af konkurrencegrunde solgte den som Maremma Toscana Rosso IGT. Det passer os fint, for på den måde halveres prisen.
Der laves kun 15000 flasker om året af denne Masca di Roccapesta. Høsten foregår ved håndkraft. Roccapesta havde regnet ud, at man benyttede 450 arbejdstimer per hektar. Han kunne også fortælle at der var plantet 6000 vinstokke per hektar og at vinstokkene i gennemsnit var ca. 10 år.

Der blev høstet 1,2 kilo druer per vinstok. Den første sortering sker på marken. Anden sortering i kælderen. Intet umodent eller grønt får lov at slippe igennem. Koldmaceration inden gæringen, hvor skallerne er med 15 dage. Den malolactiske gæring (omdannelse af den hårde æblesyre til den bløde mælkesyre) sker i umiddelbar forlængelse af den alkoholiske gæring. Derefter får vinen lov at hvile et år på 5000 liter cementtanke, og mindst et år på flaske i kælderen.

Man skal have respekt for en vins alder. Denne vin har nogle år på bagen, og har derfor godt af at få lidt ilt inden den skal nydes. Smag på vinen og lad flasken stå uden prop lidt tid, eller hæld den på karaffel og nyd den med det samme. Næsen vokser ved iltningen. Hurtigt dukker der lidt sødmefulde skovbær, chokolade og kirsebær op. Mediumfylde der domineres af lækker frugt og et mildt tanninbid.

Tips til servering
Drik den til halvmørkt kød med krydret tilbehør.

PS: vinen er ufiltreret og kan derfor danne lidt bundfald.