2010 Petirrojo, Cabernet Sauvignon, Colchagua

150 kilometer syd for Santiago møder vi floden Colchagua, der fører det livgivende smeltevand fra Andes ned i dalen og ud i et sindrigt kanalsystem. Colchagua synes at tegne et billede af det perfekte vindistrikt.  I dag er det her det sker. Nogle kalder det af samme grund for Chiles “Napa”.

Alle vil have en bid af kagen, og det ene vinhus efter det andet skyder op på begge sider af floden. Der ofres en masse penge på nyeste udstyr og smukke rammer, og de har alle planer om at lave verdens bedste vin. Hovedbyen Santa Cruz har udviklet sig fra en simpel, fattig landsby til en attraktiv “vinby” med gode hoteller, kasino og spa.

Den berømte spanske vinmager Miquel Torres var en af de første der så de store muligheder i dette område. Han introducerede koldgæringsteknikken, og viste at man også kunne producere tør, sprød hvidvin under den varme sol. Samtidig lærte han chilevinbønderne betydningen af at lagre vinen på nye egetræsfade.

Næsten samtidig (i 1980) etablerede familien Bisquertt sig i Colchagua-dalen. Simpelthen fordi de havde lyst til at lave god vin, og følte at det var her, der var mulighed for det. På det tidspunkt var Chilevin ikke efterspurgt ude i den store verden. De lokale havde ikke råd til at betale for det god vin kostede.

Man havde også svært ved at skaffe nye egetræsfade, flasker og propper. Men det lykkedes familien at holde fanen højt. Man insisterede på kun at lave “premium vine” og kun af druer fra egne marker, og altid Estate aftappet. Langsomt men meget sikkert kom succes’en i hus. Blandt andet med fine anmeldelser og flotte placeringer i internationale tests.

Petirrojo (robin) er en lille livlig fugl, der elsker livet i vinmarken.
Familien Bisquertt dyrker deres jorde med størst mulige respekt for naturen. Der bruges ikke kunstgødning eller nogen form for pesticider. Det er oplagt fordi klimaet i Chile er perfekt med en tør, frisk luft der ikke fremmer skadedyr. Druerne høstes altid fuldmodne og bringes straks til kælderen. Det er 100% Cabernet Sauvignon fra egen vingård, hentet ind den anden uge i april. Vinen har fået ti måneder på tank og fad inden aftapningen som blev foretaget i februar i år.

Skænk vinen op i et stort glas. Gerne et par grader under stuens temperatur. Sving godt rundt. Duft og aromastofferne frigøres og beriger næsen med skønne noter af modne hindbær, sorte kirsebær og fine krydrede undertoner. En flot vin med kant, en behagelig fyldig tørhed og fine modne tanniner, der efterlader munden med en god fornemmelse.

Tips til serving
Til kødretter, hvor kødsmagen skal understreges.