2009 Storia, Tramontana, Calabria IGT, Italien

Vi er nede i “støvlens” tå. Klimaet er mildt, nærmest paradisisk med en smuk, uspoleret natur. Og så har man en af verdens ældste vine. Cirò hedder den. Vinen blev overrakt vinderne ved de Olympiske Lege på det tidspunkt, hvor Syditalien og Sicilien hørte til Grækenland. Traditionen holdes i hævd. De italienske olympiadedeltagere får stadig serveret Cirò, når de samles til festlige lejligheder.

Vi så os lidt omkring i Calabrien, og faldt over et vinhus, der siden 1890 har lavet vin med passion. Så noget tiltaler os. Familien Tramontana’s overhoved startede i beskedne rammer et vinhus i 1890. Hans ide fra starten var kun at lave vin, som han selv havde lyst til at drikke. Andre har haft samme mål, som så er blevet glemt af generationerne der fulgte. Men Tramontana holder stadig fast. I 1928 overtog Vincenzo ansvaret og i 1985 blev det overført til hans søn Antonio. Begge gjorde vinhuset større og mere betydningsfuldt uden at det er gået ud over kvalitetskravet.

Vincenzo er stadig ved magten som han nu deler med sin søn Antonio. Samtidig med at have placeret sig som en af regionens bedste vinproducenter, så bruger familien tid og kræfter på at fastholde og bevare Calabriens kulturelle arv. Blandt andet arbejder Tramontana sammen med det nationale arkæologiske museum, som man støtter på flere måder. På etiketten af denne vin vises en gammel amfora  med sorte figurer fundet på familiens vinmarker.

Det var vinens velsmag vi faldt for. Ganske enkelt. Den er lavet på 60% Calabrese (som i virkeligheden er nero d’Avola) og 40% Gaglioppo (en drue der blev indført fra Grækenland år 800 før vores tidsregning). Det er begge druer, der kan lide masser af sol og som kan tåle tørke. To egenskaber der er nødvendige, hvis det skal gå godt på de kanter.

Druerne er håndhøstet i slutningen af september og gæringen foregår på store temperatur regulerede ståltanke.

Storia er som nævnt usædvanlig velsmagende. Det er sådan en vin man har lyst til at smage på igen og igen. Farven er intens dyb ruby. Det er ikke bare frugt man stikker næsen ned i. Det er blomster, hindbær og krydderier pakket ind i noget let røget. Det hele genkendes i smagen der er både elegant og vedvarende, og med en fin harmoni mellem frugtsødme og tanniner.

Tips til serving
Til kalvekød med fine saucer. Eller bare når man skal bruget et godt glas rødvin.