2009 Château de Pouzols, Minervois, Frankrig

Vinens udstyr minder om det vi møder i Bordeaux. Smagsmæssigt er der også mange ligheder med “storbror” oppe nordpå. Og det er en slotsbaron der står som producent. Baron Francois Regis de Fournas hedder han, der er 21. generation i et ubrudt familieejerskab siden 1437. Her kan Bordeaux slet ikke være med.

Det Château de Pouzols man møder i dag (og på etiketten) er fra det 18. århundrede og bygget på ruinerne af to tidligere slotte. Vi er i Appellationen Minervois, der har sit navn efter katharbyen Minerve, som igen er opkaldt efter kunstens og videnskabens gudinde. Det er en del af Frankrigs største vinhave Languedoc. Hovedafgrøderne på Château de Pouzols har altid været vin og oliven. Og man har været kendt viden om for begge dele. Med stolthed fortæller man at solkongen (Louis XIV) har overnattet på slottet, og efterfølgende flere gange bestilt Château de Pouzols til hoffet.

Familien har altid selv stået for driften. Og selv lavet den vin, der får lov at bære slottets navn. “Sådan vil det altid være” siger den nuværende ejer Francois, som er gift med Claire, der har en uddannelse fra vinuniversitetet.  Francois er stolt over familiens vintradition: “Jeg elsker det land jeg er født i, det land der er blevet videregivet til mig, og som jeg engang skal aflevere videre til min søn. Jeg har stor passion for Pouzols. Det flyder i mine årer. At arbejde her og tæt med naturen, har fået mig til at betragte hver drue som en juvel, der skal behandles med største omhu, for at skabe noget ekstraordinært.”

Château Pouzols ligger i den varmeste del af Minervois, hvor man kan prale med mere en 300 solskinsdage om året. Slottet har 80 ha med vin der fordeler sig dels på stenet ler og kalkjord, og dels på sandsten og granit. 550 års erfaringer har lært familien Fournas, hvilke betingelser der er bedst for de enkelte druer. Derfor holder man fast ved de lokale sorter som Grenache, Carignan og Mouvedre. I modsætning til mange af deres kollegaer, så gærer man på Fournas hver sort for sig. Carignan vinificeres som hele druer, og det bevarer frugten og aromaen på en særlig elegant måde. Til sidst blandes de forskellige sorter. Det er årets gang der bestemmer i hvilke forhold.

I et godt år, og det er de fleste, vil hovedvægten blive lagt på Grenache. Den giver vinen en god koncentration og fine krydrede undertoner. I alt fald når man holder udbyttet nede, som man gør på Pouzols. Carignan skal styres med hård hånd for at det skal blive en god oplevelse. Blandt andet derfor bruges maceration carbonique, hvor druerne gæres hele. Mouvedre kræver masser af sol og varme for at blive fuldmoden. Og det får den på Château Pouzols og den kvitterer med en mørk farve, masser af alkohol og frugt.

Vinen er mørk og tæt i glasset. Der er tydeligt solbær i næsen, og en elegant vinøsitet. Vinen er venlig og imødekommende med en moden syre der fylder munden godt.

Tips til serving
Entrecôte, andebryst o.l. Prøv selv.