2007 Amezola de la Mora, Rioja Crianza, Spanien

Rioja landskabet er overraskende smukt. Det klassiske område mellem Logrono og Haro ligger højt og er omkranset af bjerge på tre sider. Havet er så tæt på, at man kan fornemme det. Det giver den regn man har brug for. Solen er der i rigelige mængder.

Der står vinstokke overalt. I buskform. Man ser kun sjældent vingårde. Vi ser dem når vi kommer nær byerne, hvor de liugger i klynger. Kun meget få steder møder man en vingård med markerne rundt om sig. I første omgang var det det vi faldt for på Amezola de la Mora.  Det er familieejet i flere generationer og man har derfor en masse at fortælle om.

Familien har oplevet hele “revolutionen” fra den gang i begyndelsen af 1970’erne, hvor verden lige pludselig fik øje på Rioja og til de efterfølgende store skift i fremstillingsmetoder og forbrugerønsker. Vi kunne forstå, at familien mest havde været tilskuer til forandringerne.

De 60 hektar med vinstokke, der hørte til ejendommen, blev passet som generationerne før havde passet dem. Og i kælderen lod man stadig tiden være den vigtigste kvalitetsfaktor. Man har altid haft en fast kundegruppe, og man har ikke hørt indvendinger eller ønsker om forandringer. Alligevel fornemmer vi, at stilen har ændret sig lidt hen ad vejen.

Der er mere frisk frugt og mere alkohol end det Rioja var kendt for i gamle dage. “Måske!” siger Christina Amézola, der har inviteret os indenfor i smagelokalet. “Naturligvis følger vi med i hvad der sker rundt om os. Og er der noget vi kan gøre for at få end endnu højere kvalitet, gør vi det selvfølgelig. Sådan har det altid været”.

Christina fortalte at Temranillodruen er for Rioja, hvad Cabernet Sauvignon er for Bordeaux. Den har samme renhed og intensitet, og får derfor lov at dominere i crianza-vinene. I denne med helt op til 85%. Der er 10%  Mazuelo der giver garvesyre og masser af karakter, og så 5% Graciano, der bidrager med liv og sjæl og stor holdbarhed til vinen. Vi kunne forstå på Christina at blandingsforholdet skulle revurderes hvert år, for at være sikker på at få den rette balance.

Vinen har lagret godt og vel et år på små franske- og amerikanske egetræsfade. Den er moden og drikkeklar, og smager usædvanlig godt, hvis vi må have lov at sige det. I glasset ser man tydeligt vinens let brunlige modne skær i kanten. I næsen jordbær, peber og karamel, lidt viol og røgede undertoner. Smagen er tør med frugtsødme. Det hele i en elegant og fin balance.

Tips til serving
Velkrydret lammekølle. Eller til sprøde lammekoteletter.