2010 Micina, Nerello Mascalese IGT Sicilia, Italien

Vi er på Sicilien. I nyere tid er det blevet Italiens største vinregion. Vi har gode oplevelser med  Siciliens elegant Nero d’Avola, som vi altid har betragtet som øens bedste. Men vi skal jo hele tiden lære.

Nu gælder det en drue der hedder Nerello Mascalese. Vi har tidligere smagt den i en meget moden udgave, høstet fra druer der voksede højt oppe på den aktive vulkan Etna. Den havde et lyst skær men ellers intens og kompleks som en god Barolo. Den var ret kostbar, så vi glemte alt om druen, indtil vi igen for nylig blev præsenteret for den ved en smagning.

Det var en helt anden sag, også prismæssigt.

Producenten kalder sig Cellaro Vini. Det er et kooperativ med omkring 1000 medlemmer, og det er en af dem der i dag ejer Micinahøjen.  Hovedsædet ligger i byen Sambuca, der virkelig er et besøg værd. Gamle huse fra mange tidsperioder og små snævre gader og charmerende torve. Den ligger for øvrigt ikke så langt fra Corleone, som ikke kan nævnes uden “I will give you an offer……”

Nerello Mascalese findes overalt på Sicilien, men kun i små portioner, og derfor bliver det aldrig en bunkevare. Det vil altid være en vin der skal kæles lidt for, for at få den til at “spinde”. Man har kendt druens evner i mere end 200 år, men har altid troet at den kun kunne yde godt på vulkansk jord.

Hos Cellaro Vini har erfaringerne vist, at et lavt hektar udbytte måske er endnu vigtigere end jordens beskaffenhed. Og druer fra gamle vinstokke er allerbedst. Cellaro Vini afslører en lille hemmelighed. I slutningen af gæringsprocessen tilsættes en lille portion Nerello Cappuccio druer. Det giver den endelige blanding en lækker frisk frugtduft og smag.

Micina Nerello Mascalese er dyb rubinrød i glasset. Næsen er varm og kompleks med en fin frugt og elegance. Skovbær, jordbær, hyacint og ananas. Massiv struktur og samtidig meget raffineret. Fyldig tør med lang, lang eftersmag.

Tips til serving
På Sicilien drikker man den med stor fornøjelse til pasta, rødt kød og vildt. Det gør vi vel også. Den er kraftig nok til at klare den danske vinterkost. Den vil være fin til julemaden.