2009 Quinta do Outriro, Algarve Portugal

Selvfølgelig kan Algarve også være med når det gælder en fin vinoplevelse. Mange danskere vil mindes gode stunder ved de sydportugisiske strande, især golfturisterne taler begejstret om det gode liv i Algarve. Sol og masser af feriestemning. Den lokale vin sættes på bordet. Man drikker den med fornøjelse, men kan ikke huske navnet på den. Det er også ligegyldigt fordi man kan ikke få vinen i Danmark.

Portugiserne har været lidt langsomme til at finde ud af, hvad den moderne forbruger ønskede. Det gælder også Algarve, hvor vinbønderne gennem generationer aldrig har gjort sig særlige anstrengelser. Langsomt er det ved at ændre sig, og gennem det sidste årti er der dukket nogle ambitiøse producenter op, der viser at alt kan lade sig gøre.

Også i Algarve. Mest kendt er Sir Cliff Richard’s vingård Albufeira, men selv om hans vin er ret kostbar, har han vist aldrig fået penge ud af bedriften. Det meste algarvevin laves stadig af fem cooperativer, og det drikkes af de lokale og turisterne. Generelt mangler Algarvevinene karakter og syre og virker lidt gumpetunge. Er man på jagt efter de gode oplevelser, skal man ud og finde nogle af de private ildsjæle, som der heldigvis er flere og flere af.

Vi har i flere omgange fundet behag i vinene fra Quinta do Outriro. Quinta betyder som bekendt vingård og Outriro skulle efter sigende være et navn fra Osmannerne der i en kort periode lige var oppe og runde Algarve. Før dem havde romerne godt gang i vindyrkningen, og der blev talt pænt om vinene i Rom. Og det er der grund til at gøre nu igen, hvor vine som denne Quinta do Outeiro er med til at sætte fokus på Algarve. Det er et projekt som blev startet i 2002 og man har 16 hektar god jord at arbejde med.

Druesammensætningen er spændende. I denne vin er der 20% Syrah der sammen med de lokale druer (30% Trincadeira, 15% Alicante, Aragonez 30% og 5% Touriga Nacional) giver en flot og saftig international vin med et tydeligt lokalt fingeraftryk. Druerne er håndhøstet, selekteret og lagt i små kasser, så klaserne ikke trykker hinanden.

9 måneders lagring på små franske egetræsfade, og præcis et år efter høsten tappet på flaske, og har nu fået næsten et års yderligere lagring.

I glasset dyb ruby. Meget imødekommende duft af mørke bær og fine krydderier. Fyldig tør med frugtsødme, blomme og viol, dæmpet syre og en lang vedholdende eftersmag.

Tips til serving
Det klæder vinen at blive serveret et par grader under stuens temperatur. Passer til al krydret rødvinsmad og modne oste.