2009 La Joya Carménère Reserve, Colchagua, Chile

Maipó er en flod, der har givet navn til Chiles nok mest berømte vindistrikt. Vi er i området lige syd for hovedstaden Santiago. En række af de mest kendte vinhuse har adresse her, og der er ingen tvivl om, at Maipó’s bekvemme beliggenhed i forhold Santiago, har haft stor betydning for, at man netop valgte dette sted til vindyrkning. I dag er man ikke bange for, at tage længere ud på landet, når man skal etablere sig.

En af de vigtigste betingelser for, at det skal lykkes er, at der er nem adgang til vand. 150 kilometer syd for Santiago møder vi floden Colchagua, der fører det livgivende smeltevand fra Andes ned i dalen og ud i et sindrigt kanalsystem. Colchagua synes at tegne et billede af det perfekte vindistrikt.

 I dag er det her det sker. Nogle kalder det af samme grund for Chiles “Napa”. Alle vil have en bid af kagen, og det ene vinhus efter det andet skyder op på begge sider af floden. Der ofres en masse penge på nyeste udstyr og smukke rammer, og de har alle planer om at lave verdens bedste vin. Hovedbyen Santa Cruz har udviklet sig fra en simpel, fattig landsby til en attraktiv “vinby” med gode hoteller, kasino og spa.

Den berømte spanske vinmager Miquel Torres var en af de første der så de store muligheder i dette område. Han introducerede koldgæringsteknikken, og viste at man også kunne producere tør, sprød hvidvin under den varme sol. Samtidig lærte han chilevinbønderne betydningen af at lagre vinen på nye egetræsfade.

Næsten samtidig (i 1980) etablerede familien Bisquertt sig i Colchagua-dalen. Simpelthen fordi de havde lyst til at lave god vin, og følte at det var her, der var mulighed for det. På det tidspunkt var Chilevin ikke efterspurgt ude i den store verden. De lokale havde ikke råd til at betale for det god vin kostede.  Man havde også svært ved at skaffe nye egetræsfade, flasker og propper. Men det lykkedes familien at holde fanen højt.

Man insisterede på kun at lave “premium vine” og kun af druer fra egne marker, og altid Estate aftappet. Langsomt men meget sikkert kom succes’en i hus. Blandt andet med fine anmeldelser og flotte placeringer i internationale tests. Da Osvaldo Bisquertt i 2007 overlod styringen til sine børn, kunne han glæde sig over en eksport på mere end 2½ million flasker fordelt på 30 forskellige importørlande.

Den nye generation har ikke tænkt sig at lave om på vinhusets idegrundlag. De fortsætter deres stræben mod det perfekte, og de er sikre på, at deres mål kan lykkes i Colchagua-dalen.

Carménère er Chiles egen drue. Siger man, og er tilbøjelig til at glemme, at den oprindelig var en af Bordeauxs vigtigste druer. Problemet er, at i Bordeaux var der generelt ikke sol nok til at fuldmodne druen.

Derfor undlod de fleste slotsejere at genplante Carménère, da vinlusen i slutningen af 1800-tallet havde ødelagt alt, og den gik i glemmebogen. Nu hvor Chile har sørget for international interesse for Carménère, er den så småt begyndt at dukke op i Bordeaux igen. Globaliseringen gør, at druen nu kan modne ordentlig, men ingen lykkes bedre med druen end de bedste i Chile.

Carménère har Cabernet’ens faste og rene karakter og Merlot’ens saft og frugt. Druerne er høstet den sidste uge i april og har fået ti måneder på små egetræsfade.

Fyldig og kompleks vin med masser af duft og smag. I næsen solbær, figner, sort peber og te. Smagen er smygende og silkeblød med en livlig frugtsyre der giver vinen karakter.

Tips til serving

Vinen er perfekt til kraftig og krydret mad.