2010 Primo Rosso Mesa, Carignano del Sulcis DOC, Italien

Vi skal denne gang besøge Middelhavsøen Sardinien, der på grund af sin strategiske beliggenhed, har været invaderet og besat så mange gange gennem historien, at alt ting er anderledes end andre steder i Italien.

De forskellige besættere har alle sat deres præg på øens liv og sjæl. Det gælder også på vinsiden, hvor både druesorter og metoder i mange tilfælde kan føres tilbage til andre Middelhavslande.Vinhuset der byder os indenfor på Sardinien hedder kort og godt Mesa.

[ På spansk og sardinsk betyder det “bord” ]

Et ord der har overlevet fra tiden hvor aragonerne havde besat øen. De har blandt andet ansvaret for at druen Cannonau er Sardiniens mest populære drue i dag. Og ingen af de lokale drømmer om, at lave om på det.

På Mesa’s hjemmeside www.cantinamesa.it (der er engelsk oversættelse) får man en god fornemmelse af vinhusets visioner og der er både lyd og billeder til. Det er fristende bare at oversætte og bruge teksten her, men så poetiske evner vi nok ikke at være på dansk. Vi ser det moderne vineri i smuk minimalistisk design placeret i naturen, som om det altid har været der. Vi får en fornemmelse at det at lave vin er lige så  naturligt, og sådan skal det også være at drikke den. Proppen af og på bordet (mesa) med flasken. Så godt og enkelt kan livet være.

Tidligere kunne man i vinbøger læse, at de sardinske vinbønder var stærke mennesker, der lavede stærk vin og spiste stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, som følger med i hvad forbrugerne vil have. Derfor er den rå og kraftige vin blevet tæmmet og frisket lidt op, og står nu som et naturligt valg for den moderne forbruger.

Vi skal helt ned på den sydligste spids af Sardinien. Varmen fra Afrika er tydelig. Tidligere var det et problem for vinbønderne fordi deres vin sved på tungen og bed kinderne. Men for en generation siden fandt man ud af at styre den lokale Carignano, som er endnu en drue aragonerne havde med fra Spanien. Den kaldes også uva di spagna og vinificeres nu til en vin med en dyb mørk farve og en tæt frugtig smag. Gennem de seneste ti år er det blevet den foretrukne til topkvalitetsvine.

Druerne til denne vin er høstet i den tredje uge af september. En temperaturkontrolleret gæring sikrede maksimal frugt. Lagring på ståltanke bevarer den sprøde friskhed.

I glasset er vinen mørk ruby med en let violet kant. I næsen både blomster og vilde bær og noget fint krydret. Smagen er fyldig tør, intens, blød og venlig med fine røgede undertoner. Hvor de kommer fra ved vi ikke noget om. Men det klæder helhedsindtrykket.

Tips til servering
På Sardinien anbefaler man denne vin til charcuteri, stews af en hver art, fede fiskeanretninger og kød forretter. Gerne serveret et par grader under stuens temperatur.