2009 Raudii, Domini Veneti, Verona IGT

Der er ingen grund til voldsom trængsel og alarm. Julevinen er fundet. Den opfylder alle krav: den er rød, den har masser af saftig frugt, den har frisk syre, og så smager den supergodt. Den klarer uden problemer den traditionelle julemad. Både det søde og det sure, det salte og det fede.

Vi fandt den hos Domini Veneti, hvor vi var i gang med en større smagning af Amarone- og Ripassovine. Det er kraftfulde sager som umiddelbart er glimrende til and og gås med tilbehør, men dem vi bedst kunne lide kostede et godt stykke over hundrede kroner. Vi spurgte efter alternativer, og fik blandt andet skænket denne Raudii i glasset. Vi havde ikke hørt om den før.

Den smagte som ripasso. “Måske” sagde vinmageren, “men det er det ikke”. Han ville have at vi skulle gætte lidt mere, men vi ville hellere have kendsgerningerne på bordet. Det fik vi så. Corvina druen dominerer, lige som i amarone og ripasso. Derfor denne sødlige kirsebær duft og smag. 20% merlot bidrager til en fin saftig karakter. Druerne er håndhøstet fra bakkerne rundt om Verona. Et års fadlagring afrunder vinen, som er tappet på flaske uden filtrering.

Nej det betyder ikke, at der er bundfald, men smagsmæssigt fornemmes lidt mere kød på skelettet, og der er lige som lidt mere at tygge på.

Først da vi havde afgivet vores ordre, så vi vinens etiket. Der er ikke meget jul over den. Vi forsøgte at få det ændret, men de forstod slet ikke vores problem. De syntes, at den var flot. Om vi ikke vidste hvad “Raudii” stod for? Det var det afgørende slag mellem kimbrerne, der havde grundlagt Verona om omegn og romerske legionærer. Måske kunne det bruges i en lille julehistorien, for kom kimbrerne ikke fra Himmerland?

Det interesserede ham vist ikke. Han pegede i stedet på etikettens motiv, og sagde at det var en hyldest til “deres” guldsmede traditioner.  Selv med denne viden virker etiketten lidt tam. Vi foreslår derfor at man i anledning af højtiden pynter flasker lidt op. Bare et enkelt lille rød/hvid flettet hjerte klistret i et af etikettens hjørnerne vil gøre underværker. Eller en kravlenisse!

Der er masser af jul inde i flasken. Den er som vi har beskrevet. Dyb mørk. Meget imødekommende i næsen, frugt, sorte kirsebær, lidt vanille og tobak. Fyldig tør, rund nærmest kælen med en fine sødmefulde tanniner.

Tips til serving
Nydes af store glas i store slurke til julemaden.