2008 Equus, Tempranillo/Cabernet Sauvignon/Syrah, Vinha Santa Marina, Extremadura

Vinens verden er fyldt med overraskelser. Og masser af omveje. Som nu for eksempel denne vin, som vi fandt i Japan. Det vil sige i et japansk vinmagasin, hvor den var kåret som absolut bedste rødvin blandt alle importerede vine på markedet. Vi havde aldrig hørt om den før, men bedømmelsen, omtalen og prisen gjorde os interesseret. Den kom fra Vina Santa Marina, et spansk vinhus med adresse i Extremadura.

Et område vi havde kørt igennem flere gange, når vi skulle fra Spanien til Portugal. Extremadura er navnet på regionen der omkranses af Gammel Kastillien, La Mancha og Andalusien. Det støder op til Alentejo i Portugal, og var et vigtigt grænseland i den mauriske periode. Vi husker området som meget grønt og smukt, og med langt imellem byer og mennesker. Men får og geder er der masser af. Jorden er frugtbar og det regner tilpas. Man siger, at det der kan gro i Spanien, også gror i Extremadura. Og netop derfor har vinen altid stået lidt i baggrunden. Korn, grøntsager og tobak havde første prioritet.Vin trives jo alle steder.

Vi fandt frem til Vina Santa Marina. Bygninger og omgivelser minder lidt om det der møder én i Andalusien. Man fornemmer samme aristokratiske og kulturelle baggrund. Og lad os også tilføje rigdom. Vi har læst os til, at netop her for foden af Lamoneda bjergene var stedet hvor den romerske general Maximus lavede en vin, der var kendt og værdsat i Rom. Umiddelbart er det hverken grønt eller frodigt. Det er nærmest granitbakker, hvor vinstokkene står på terrasser, og det er så tørt, at der skal kunstvandes en gang imellem. Det er sikkert disse forhold der gjorde at Maximus valgte netop dette sted til sin vin.

20 århundrede senere har Alvaro de Alvear, som har arbejdet med vin hele sit liv indgået et samarbejde med den unge ønolog Yolonda Pinero, med det formål at genoplive tidligere tiders storhed. De har nu været i gang i ti år, og mon ikke de med deres vins bedrift i Japan, vil skyde genvej til målet!

Rundt om gården står 57 ha med vinstokke. Kun de bedste lokale og de bedste internationale. Man har lige fra starten haft en ide om, at Tempranilloen skulle dominere (85%) og at Cabernet Sauvignon (10%) sammen med Syrah (5%) bare skulle give vinen et passende internationalt snit. Vinen får ni måneder på fad. Halv franske eg og halv amerikansk.

2008 Equus har smagen med sig. Livlig og brillant med en markant frugtfylde og vinøs struktur. Syren er dæmpet så den kun lige anes. Lang, lang eftersmag hvor både vanille og ristede kaffebønner dukker op. Vi forstår godt japanerne.

Tips til serving
Det er vinen til lam i alle former. Og til et godt stykke kød i det hele taget.