2009 Francois Arnaud, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig

Francois Arnaud har taget lidt forskud på glæderne, og præsenterer sin vin, som om Cairanne allerede har fået sin egen appellation, men officielt er det stadig en Côtes du Rhône Villages. Læg for øvrigt mærke til, at EU har dikteret at det fremover hedder appellation d’Origine ”protégée” i stedet for ”controlée”. Det betyder det samme, altså en geografisk oprindelsesgaranti.

Hvis det kun var et spørgsmål om kvalitet, så havde Cairanne for længste fået egen appellation. Beslutningen er i høj grad politisk. Skiftende borgmestre, cooperativer og private entreprenører har forkludret det, som oplagt er et fælles mål; at placere Cairenne så højt i hierarkiet som muligt. Vi er for længst overbevidste, og har givet vores venner Dauverge/Ranvier en stående ordre på, at vi er købere til god Cairanne, når det byder sig. Og selvfølgelig allerhelst det de selv har fingrene dybt i, som ekspertkonsulenter i Rhônedalen. Som det fx er tilfældet med denne vin.

Vi er på Rhôneflodens venstre bred i Vauclusedepartementet, og tæt på Châteauneuf-du-Pape og Gigondas. Når man går en tur i marken er man ikke i tvivl om, hvor man er henne. De store runde sten der flere steder dækker jorden, er så typisk for området. En af istiderne bragte stenene fra alperne til plateauet. Solen varmer stenene op om dagen, og de virker som varmedunk for vinstokkene om natten. Vinstokkene ligner buske. Det betyder at grenene ikke bindes op, og det betyder igen at druerne i takt med at de modnes tynges mod stenene, hvor de ”steges”. Det giver druerne et stort sukkerindhold, for jo mere varme jo mere sukker, og jo mere sukker, jo mere saft og kraft.

Den drue der nyder varmen allermest er Grenache, og den får lov til at fylde 90% i den endelige blanding. De ti sidste procent er Syrah, der giver vinen en ekstra kant i al frugten.Vinen tåler nemt at ligge et par år, men Francois Arnaud anbefaler at drikke vinen ung, mens den har sin maksimale frugt og friskhed. Det er en flot poleret Rhônestil med både elegance og saftig frugt.

Underliggende dukker blåbær, lakrids, peber og kakao op og blander sig i oplevelsen. Silkeblød med moden garvesyre.

Tips til serving
Fortrinlig til bordets glæder, særlig kødretter med kraftige saucer.