2008 Twins, Cabernet Sauvignon & Cabernet Sauvignon, Katarzyna Estate, Bulgarien

Vi præsenterede denne vin for en lille kreds af vores venner. Vi viste dem flasken og spurgte: ”Hvor er vi henne i verden?” Det er ikke umiddelbart til at læse sig frem til. Det forvirrer måske også, at der står Cabernet Sauvignon to gange! Kan det have noget med tvillinger at gøre? Det oplyses at vinen kommer fra Katarzyna Estate, men det synes ikke at være til den store hjælp. Der bliver gættet på Californien. Vi åbner flasken og skænker rundt. Måske kan man få en ide om vinens oprindelse gennem næse og mund. Alle er enige om, at vinen optræder med en utrolig potent duft og velsmag.

Tydelig oversøisk stil er man enige om. Der gættes på en ”reserve” fra en af top producenterne. Vi fortæller, at tidligere årgange er blevet tildelt maksimal antal stjerner af vinskribenterne. Og fulgt op af masser af rosende omtale. Der smages igen og etiketten studeres nøje, men vennerne er stadig på herrens mark. Der lader vi dem blive lidt endnu. Først en forklaring på navn og dobbeltdruenavnet. Vingården har to ønologer.  De er tvillinger. Tvillinger kan være identiske, men det er de to ønologer ikke. Hver af dem bringer afgørende kvaliteter til det prestige projekt der har fået navnet Twins.

Det er 100% Cabernet Sauvignon, men fra to forskellige kloner, og høstet på to forskellig tidspunkt henholdsvis 9. og 11 oktober 2008. OK siger den opmærksomme læser, så kan det ikke være vin fra den sydlige halvkugle. Men Californien er stadig i spil. Druerne håndhøstes og separeres både på marken og før de kommer i kælderen. Kun fuldmodne druer uden råd går videre. De lægges straks på køl, for at bevare deres friskhed. Når druerne er blevet til vin, lagres den  på små franske barriques i næsten et år.

Klimaet er perfekt med mere end 3000 solskinstimer om året, der giver i gennemsnit mere end 110 solskinsdage.  Somrene er varme og tørre, vintrene milde og uden frost. Markerne ligger to hundrede meter over havet på Rhodope bjergets skråninger. Området kaldes ”ingenmandsland”, det er grænseområdet mellem Bulgarien og Grækenland. Når man ikke tydelig og straks vedstår sig vinens oprindelse, er det fordi man med det samme støder ind i en mur af fordomme. Vi er meget sikre på, at ”Twins” vil ændre dem.

Vinen er proppet med solskin, saft og fylde men mister ikke Cabernet Sauvignon karakteren af den grund. Der er stadig en ren og enkel elegance og en tydelig duft og smag af friske solbær med snert af tobak, ceder og muld, saftig sødmefuld tør fylde og en lang eftersmag.

Tips til serving
Det er en vin der vil imponerer gæsterne. Den er så indlysende velsmagende. Den skal serveres til noget godt kød gerne med magtfulde saucer og tilbehør.