2010 Todi Rosso, Cantina Tudernum DOC

I sommeren 2010 fik Todi tildelt sin egen DOC. Vi har måske svært ved at se det som andet end bare en interessant nyhed, men vi kan fortælle, at vinbønderne og vinproducenterne er bragt i en lykkerus som ikke synes af ville tage nogen ende. Men vi må forstå, at det lokalt er meget vigtigt at få den officielle anerkendelse, der ligger i DOC-betegnelsen.  Det er en anerkendelse af generationers arbejde. Det er en fælles drøm der er gået i opfyldelse, og det har givet alle i Todi en tro på at fremtiden er sikret.

Vi deltager gerne i deres glæde, men ved jo også af erfaring, at priserne stiger. Vi har handlet med dem i mange år, og har nogle gode aftaler, som gør at vi først skal forhandle priser til næste år.

Og Todi ! …..hvor ligger det så henne?
Vi skal til Umbrien i Mellemitalien. Regionen ligger omringet af Toscana, Marche og Lazio. Historisk et meget spændende område. Landskabeligt underskønt. Etruskerne var de første til at sætte vinproduktion i system. Romerne fortsatte og alle generationer efter dem. Orvieto er vel nok regionens mest kendte vin, men mange flere er kommet til især gennem det sidste halve århundrede.

Giorgio Lungarotti har som enkel person gjort Umbrien kendt ude i den store verden med vine der har fået topbedømmelse. Montefalco Sagrantino er en anden vin fra regionen der også er kommet med på den internationale tophitliste.
Hvad bliver så det næste? Todi vil gerne melde sig som kandidat.

Vi kommer til byen og området når vi drejer fra Rom/Firenze autostrada med retning Perugia. Efter en snes kilometer drages man af synet af en lille by der ligger højt oppe i bjergene. Det er Todi. En pragtfuld gammel by der ligger med udsigt til Tiberdalen. Roen og skønheden tiltrækker kunstnere af alle slags.

Lidt udenfor byen ligger regionens førende vinproducent, der må lide med det lidt sære navn Tuderum – Cantina Tuderum. Det er et ca. 50 år gammelt kooperativ skabt af Todi’s bedste vinavlere. De er meget anerkendte og har et tæt samarbejde med flere italienske vinuniversiteter.

Foruden Todi-vine lægger de også navn til Orvieto, Montefalco og andre af Umbriens kendte vine.

Men det vi var ude efter var en ren Todi-vin iført den nye DOC. I sagens natur måtte det være helt unge vine uden nævneværdig lagring. Friske letdrikkelige sommervine om man vil. Vi håber der bliver et stort behov for denne type vine denne sommer.

Denne Todi Rosso DOC er lavet på halv Sangiovese og halv Merlot høstet mellem 20. september og 10. oktober. Det var fuldmodne og ensartet druer der kom i hus. Efter gæringen fik vinen lov at bundfælde sig naturligt i 3 måneder inden aftapningen.

I glasset ruby med et let purpur skær. Frugtdomineret. I næsen kirsebær og skovbær og et pift viol.

Mellemvægter med bløde tanniner, pæn frugtsødme, frisk vinsyre, tør og sprød.
Den skal nydes let afkølet, altså omkring 16 grader. Sæt den i køleskab 20 minutter før den skal i glasset.

Tips til serving
Perfekt til lyst kød, fjerkræ, varme sommeraftener og til almindelig hygge.