2009 Scabi, San Valentino, Sangiovese di Romagna

Vi plejer normalt ikke at lade os styre af diverse guider, stjerner og medaljer. Blandt andet fordi producenterne plejer at tage sig alt for godt betalt for gode bedømmelser og anprisninger. Vi vil hellere finde vinene inden de får en guldmedalje eller maksimum points i en smagning, men engang imellem må vi overgive os. Det var faktisk “den røde reje” der åbnede vores sind for vingården San Valentino.

Det er navnet på den mest betydningsfulde italienske vinguide.  På originalsproget hedder den Gambere Rosso. Det er noget ganske særligt at få topbedømmelse her, og det var netop hvad San Valentino fik. Og især er det bemærkelsesværdigt fordi vingården ligger i det noget upåagtede Emilia Romagna, et område vi først og fremmest kender for den uskyldige, let skummende Lambrusco.

Hovedbyen er Bologna med et spændende centrum omkring katedralen og sine mere end 40 kilometer kolonnadegange, så man kan komme tørskoet rundt, hvis det skulle regne. For øvrigt er der ingen andre steder i Italien, hvor man spiser bedre pasta.

Emilia Romagna er sammensat af to meget forskellige regioner. Vi er i Romagna delen der ligger mellem Bologna og havet ude øst på. Ligesom i naboregionen Toscana, er Sangiovese den dominerende rødvinsdrue. Hvis der er nogen afgørende forskel, så vil vi sige at Sangiovese fra Romagna er lidt blødere og venligere end den toscanske. Men i virkeligheden er den afgørende faktor vinhuset, og i dette tilfælde San Valentino.

Familien Mascarin købte ejendommen med de højtliggende marker i 1990. Men det var først da sønnen Roberto i 1997 viste, at han havde store ambitioner, at vinhuset blev opdaget udenfor kommunen. Siden har den ene succes efterfulgt den næste.

Roberto og hans team ved at der skal gode druer til at lave god vin. Derfor er de nærmest hysteriske i deres pleje af jorden og vinstokkene. Vinmarkerne er plantet højt på bakkernes syd og sydvest side. De står tæt for at stresse hinanden, og dermed reducere udbyttet til fordel for kvalitet. I gennemsnit laves der kun en flaske vin per vinstok.

Det er der ikke mange vinbønder der vil nøjes med. Men det forklarer også, hvorfor San Valentino er så meget bedre end andre. Denne 2009 Scabi nævnes som den bedste Sangiovese i Italien, når man bedømmer pris/kvalitet. Store ord ja!  Vi synes det holder.

Scabi 2009 er 95% Sangiovese og 5% Merlot. I glasset er den dyb, mørk ruby. I næsen varm og i mødekommende med saftig frugt, hindbær, jordbær med fine røgede undertoner. Smagen er venlig tør, blød og cremet uden det går ud over karakter og elegance. En stor vin alle vil kunne forså at nyde.

Tips til serving
Til kødretter af alle slags.