2009 Domaine Vignes des Longues, Ventoux

Vinen har fået guldmedalje. Det er det første man lægger mærke til. Og det er en god start. Andre bemærker også, at det er en vin fra Ventoux, og spørger om det har noget med Tour de France at gøre! Svaret er ja!  Mount Ventoux også kaldt det “skallede bjerg” er en af tourens legendariske etaper, hvor tingene ofte afgøres. For foden af bjerget, det hvor opstigningen starter, ligger en bar, hvor rytterne indtil for nogle årtier siden stoppede op, for at få sig et par glas rødvin inden strabadserne. Det er der ikke tid til i moderne cykelløb. Nu må rytterne vente med rødvinen til bøffen om aftenen.

Bjerget ligger i Sydfrankrig mellem Rhônedalen og Provence. Det er et af Foralpernes højeste bjerge. Næsten 2 kilometer højt. Druerne hentes fra de nederste bjergsiderne og især plateauet rundt om. Det er for det meste småbrug, og derfor har det været naturligt at slå sig sammen i cooperativer.  Domaine Vignes des Longues er privatejet af familien Chardon, som er tilsluttet Cave Saint Marc, der startede mellem de to verdenskrige. I 1980’erne bestemte man sig til kun at beskæftige sig med kvalitetsvin. Man satte strenge regler for medlemskab, hvor der især blev stillet krav til arbejdet i marken, til druesorter og til udbyttet.

Familien Chardon er kendt for at kæle lidt ekstra for druerne. Denne vin domineres af Grenache og Syrah, støttet af et lille skvat Cinsault og Carignan.  Familien ønsker en vin med elegance frem for en buldrende alkoholbombe. Og det er lykkes, selv om det solrige år 2009 har bragt alkoholen helt op på 14% i denne vin fra Domainet. Det er aldrig sket før, og egentlig ikke noget man er gået bevidst efter, men man er meget tilfredse med resultatet, og ikke spor overrasket over, at vinen fik tildelt en guldmedalje.

Vi smagte den i Cave Saint Marc’s VIP smagerum dybt under jorden. Moderne indrettet med individuelle båse med egen spytkumme, korrekt neutral belysning og konstant udluftning. Det var fint nok, selv om vi hellere vil bedømme vinen med lidt udsigt og noget liv rundt om.

Vi er sikre på, at dette er en vin som vores kunder vil kunne lide både inde og ud, oppe eller nede.

Den har en delikat frugt med en god saft af modne bær, sorte kirsebær og tjørn. Elegant og feminin trods alkoholstyrken. Fyldig tør med passende syre. Meget drikkelig. En vin de fleste vil synes om uden forbehold.

Tips til serving
Perfekt til krydrede sommerkødretter, perfekt til lam med provencetilbehør.