2010 Domaine Raissac, Pinot Noir/Merlot, Pays d’Oc

Området omkring Béziers i Languedoc omtales som “Frankrigs vinhave”. Der er vinmarker over alt. Næsten alle der bor her, er på en eller anden måde beskæftiget med vin. Vinbønderne har historisk altid konkurreret indbyrdes om, hvem der kunne lave mest vin per hektar.

Det er langsomt ved at ændre sig. Familien Viennet på Domaine Raissac, der ligger få kilometer fra hovedbyen Béziers, har gennem seks generationer vist, at kvalitet nemt vinder over kvantitet. Siden 1837 har familien passioneret arbejdet med at lave det de forstår som god vin. For dem er det vin, der reflekterer områdets særpræg og de intentioner og den energi, der lægges i hele processen.

I øjeblikket er det Gustave og Marie Viennet, der har ansvaret. De har stor respekt for traditioner, men ved også, at ny teknik og viden er nødvendig, hvis man skal leve op til den moderne forbrugers forventninger. Intet spares for at opnå det bedste resultat.

Der hører 86 hektar til vingården. I Danmark ville det være en pæn stor proprietærgård. Markerne strækker sig fra flade, stenede områder til limestens skråninger, og giver derfor masser af muligheder for variation. Vinkælderen er netop hugget ind i en af de store skråninger.

Det er meget specielt for regionen. Her både laves og lagre vinen i perfekte omgivelser ved en konstant kølig temperatur hele året. Lige hvorfor familien kalder denne kælder for “gøgehøjen”, fik vi ikke at vide, men mon ikke det er fordi gøgen kukkede lidt ekstra lystigt, når den havde valgt at sidde i et træ på skråningen lige over kælderen.

Familien samler på kunst. Man har en af Frankrigs fineste samlinger af keramik. Den udstiller man i slottets gamle hestestald, hvor der også hænger moderne kunst.

På domainets jorde er der mange små lodder med forskellige druesorter. De høstes og gæres separat. Den helt unge vin bedømmes og Gustave diskuterer med sine ønologer, hvordan dens egenskaber bedst kan komme til udtryk. Skal det være som enkeldruevin eller skal den indgå i en blanding?

Her har man vurderet at en god saftig Merlot (70%) ville smelte fint sammen med en blød elegant Pinot Noir (30%). Begge druer er gæret køligt for at bevare den maksimale frugt og samtidig har man forlænget macerationstiden, for at give lidt ekstra garvesyre og dermed lidt ekstra karakter til vinen.

Mørk rubinrød i glasset med en fin appetitgivende frugtsødlig næse der blander sig med duften af nypressede sorte bær. Smagen er tør, fyldig og livlig med en passende garvesyre, der giver vinen kant.

Tips til serving
Må gerne serveres et par grader under stuens temperatur og passer fint til svinekød og til kød med velsmagende saucer.