2009 Polesio Poderi San Lazzaro, Sangiovese, Marche IGT 13½%

Marche er en af de tyve regioner, som Italien deles op i. Ligesom i alle de andre regioner laves der også vin her. Det er ikke noget der tales og skrives så meget om. Det er bare noget man gør. Og har gjort så lang tid, at ingen rigtig ved, hvornår det hele startede.

Før vores tidsregning var etruskerne godt i gang med vindyrkningen, og det blev videreført og perfektioneret af romerne. Frankerkongerne besad i flere hundrede år “Marche”, som på germansk betyder “grænse”. Frankerne overdrog området til Pavestaten, der så Marche som et vigtigt udendørs drivhus. Siden 1860 har regionen været en del af det samlede Italien.

Gennem alle disse perioder nævnes Marche som en vigtig producent og leverandør af god vin til folket.

Den moderne forbruger vil nok mene, at al den snak er gået hen over hovedet på dem. Marche har været lidt anonym i den italienske vinrenæssance, hvor man mest har koncentreret sig om at passe sig selv, og så deres berømte hvide vin med det imponerende navn Verdicchio dei Castelli di Jesi. Let genkendelig fordi den er tappet på en speciel amforalignende-flaske.  Det var den der gav Marche omsætning og indtjening.

Men succesen varede ikke ved, og vinbønderne måtte se sig om efter alternativer. Markedet råbte på god rødvin der var til at betale, og det blev så målet for den nye generation. De havde masser af Sangiovese stående, så det var bare at komme i gang. Kvalitetsmæssigt kom de hurtigt på niveau med andre Sangioveseproducerende regioner, og prismæssigt lagde de sig lige under. Det lokker indkøbere til området. Blandt andet os.

Marche ligger ud til Adriaterhavet omgivet af Toscana, Umbrien, Lazio og Abruzzo. Vi havde en adresse helt sydpå i regionen i en lille by der hedder Offida. Vinhuset er Azienda Agricola San Lazzaro og blev genstartet i 2003 som økologisk vinbrug. Folkene bag er Paolo Capriotti og Elisetta Carosi og de er som de fleste andre vinbønder meget glade for deres egen vin. Vi blev fanget lidt af deres begejstring og deltog i glæden. Måske lidt hjulpet på vej af udsigten. Markerne ligger i 300 meters højde og der er en uhindret udsigt over Adriaterhavet og hele vejen rundt til Appenninerne.

Man råder over 18 hektar, og det er ikke mere end de to ejere kan nå at have fingre i alt sammen. Det bliver til ca. 40.000 flasker om året. Høsten foregår som regel i den sidste uge i september. Alt håndplukkes og sorteres. Når gæringen er i gang pumpes mosten ud over skallerne to gange om dagen for at trække så megen farve og “guf” ud som mulig. For at bevare frugten optimalt foregår lagringen på tank.

Vinen er et meget fint eksempel på en moderne Sangiovese. Farven er intens ruby. Næsen fyldes med duften af friske sommerblomster, skovbær og søde kirsebær. Smagen mediumfyldig med flot frugtsødme og kun et lille tanninbid.

Tips til serving
En vin der skal nydes et par grader under stuens temperatur og naturligvis af store glas. Til lyst kød, fjerkræ ol.