2006 Groenland, Stellenbosch the Classic collection Shiraz 14%

Alt kan lade sig gøre i dag. Hvorfor skulle man ikke også kunne lave vin på Grønland? Vi kender dog ingen der gør det, men måske vil den globale opvarmning inspirere til at sætte vinstokke, der hvor isen flytter sig.

For tusinde år siden var den sydlige spids af Grønland isfri på grund af en lang periode med ekstrem varme. Det var grønt land og vikingerne slog sig ned. Det milde klima gav dem mod til at sejle længere vestpå.

Vi ved at Leif den Lykkelige nåede den amerikanske østkyst. Det kan vi læse i Erik den Rødes saga: “Leif traf de lande, hvorom han i forvejen ingen anelse havde. Der var hvedeagre, der såede sig selv, og vinranker voksede over alt”.  Nyopdagelsen blev kaldt for “Vinland”.

Og så til virkeligheden. Til et sted, hvor vi både møder “Vinland” og “Groenland”.  Vi skal til sydspidsen af det afrikanske kontinent. Til Cape Towns bagland. Til hjertet i det smukke Stellenbosch.

Det er her de store vine skabes. Blandt andet hos familien Steenkamp, der er tredje generation på den fornemme vingård Groenland, der er opkaldt efter det grønne og frodige område som omgiver farmen. Man har altid været meget kvalitetsbevidste, og har gennem årene fået topplaceringer i diverse smagninger.

De bedste sydafrikanske vine, har alt det man søger i en stor vin. Blandt andet dybde og koncentration og en smag der udfolder sig i flere lag. Der er noget at tygge på, og noget at tale om.

Det er yngste generation Kosie Steenkamp der har ansvaret for, at familiens høje standart holdes.  Her har han brugt 100% Shiraz som især nyder de varme sommerdage i Stellenbosch. Det er fuldmodne og koncentrerede druer der kommer i hus. Vinen får et års lagring på små amerikanske- og franske egetræsfade. Og får en passende flaskelagring. Den får først lov at forlade kælderen når vinen er drikkemoden.

Velsmagende og karakterfuld. Flot oversøisk Shiraz der elegant kombinerer solmoden frugt med terroir og vinøsitet. Det hele præsenteres i en ramme af saftig frugtsødme, chokolade og syltede svesker. Alligevel passende tør til maden.

Tips til serving
Super til et godt stykke kød, til kraftige og krydrede retter og til luksusgrillen.