2010 Coelus, Tinto Rioja Joven, Spanien

Man taler om at Riojavin har en særlig smag, der er let at genkende, når man møder den. Lad os forsøge at beskrive smagen: Tør uden at være pivtør, både duft og smag fornemmes sødlig, lidt cremet med en god fylde der opleves i flere lag, hvor man både finder jordbær, peber og karamel. Denne specielle karakter stammer først og fremmest fra lang tids lagring på små amerikanske egetræsfade.

Det er drueblandingen og lagringsformen, der skaber Riojakarakteren. De klassiske Rioja’er finder man med betegnelser som Crianza, Reserva og Gran Reserva. De optræder alle med mere eller mindre sødlig, røget vaniljesmag og duft. De smager “rigtigt” vil Riojaelskere påstå.

Når Rioja ikke lagres på fad, kaldes den “sin crianza”. Altså uden lagring. Det er imidlertid et udtryk der forvirrer forbrugerne. Derfor ser man mere og mere disse vine omtalt som “Vino Joven”. Joven betyder ung i den forstand, at den kun er lagret kort tid inden den tappes på flaske. Joven udtales “hro’ven” med et hult “h”. Det er frugt og saft der dominerer disse vine. De er lavet for at blive nydt unge og vinder ved at blive serveret et par grader under stuens temperatur.

Vi er ret stolte over den “unge” Rioja, som vi tilbyder i denne måned. Det er ikke bare frugt og saft, men også karakter og vinøsitet. Det er et tydeligt bevis på, at vinhuset tager opgaven lige så alvorlig som, når de laver de klassiske Rioja’er.
Det er 100% tempranillo, hentet fra 25 år gamle vinstokke.

Der er håndhøstet og sorteret to gange. Gæringen foretages på en særlig måde (carbonic maceration), der bevarer mostens frugt optimalt. Vinen slapper af på tank i et halvt år, hvor den bundfælder sig naturligt. Når den tappes på flaske er den klar til at blive nydt.

Der er stadig et purpur skær i vinen. I næsen meget imødekommende. Sprød med pikante noter af modne blommer og solbær. Sving glasset en gang mere og fornem jordbær og hindbær pakket ind i en ramme af fed frugt. Ret kraftig i munden, tør fyldig og rund og helt domineret af frisk frugt.

Tips til serving
Let afkølet er vinen perfekt til svinekød, til pastaretter, salater, charcuterie og friske oste.