2009 Tufarello Nero di Troia, Puglia, Italien

Vi har flere gange omtalt den italienske “hæl” Apulien, som det mest sikre sted, når man skal finde vin, der smager af meget mere end det koster. Etiket og flaske ligner måske ikke altid en million, men det synes vi er lykkes særdeles godt denne gang. En lidt tung flaske i smukt eksklusivt udstyr.

Bedre kan det næsten ikke blive. Druen er måske kun de færreste bekendt. Nero di Troia – den sorte fra Troia. Den er formodentlig fra Grækenland og kommet til Italien lang tid før romerne vågnede op. Er Odysseus og den Trojanske hest indblandet? Måske!  Nogen mener at Troia er et gammelt sømandsudtryk for “lady og the night”. Oprindelsen er ikke afgørende, men det er kendskabet til Nero di Troia, fordi fremtiden vil tilbyde en mængde gode vine, lavet på denne drue.

Vi kender Negroamaro og Primitivo, som først og fremmest dominerer på den sydligste del af halvøen. Begge druer modner tidligt, allerede i løbet af august og er lette at have med at gøre, og derfor populære bland vinbønder. Nero di Troia modner derimod sent, og høstes først langt hen i oktober. Den er ret besværlig at arbejde med, blandt andet fordi druerne tvemodnes.

Det vil sige, at der på høsttidspunktet sidder både umodne og modne druer i samme klase. Hvis ikke man forstår at behandle dette problem, får man uharmoniske vine med skarp syre.

I den nordlige del af Apulien er det vinene fra Castel del Monte der er de mest berømte. Særligt de der laves på 100% Nero di Troia. De har udviklet en speciel klon, der giver elegante og karakterfulde vine med et stort lagringspotentiale, og Castel del Monte-folkene er heldigvis villige til at dele deres opfindelse med andre.

Druerne er høstet på vingården Canosini der ligger tæt ved byen Canosa. Der er 30 hektar med Nero di Troia der passes af efter alle kunstens regler. Der sorteres i marken og håndhøstes i små kasser.

Der går højst en time fra høst til afstilkning og videre til gæring på skaller. Under hele gæringen pumpes vinen rundt i tanken, for at trække så megen farve og guf ud som muligt. Der smages hver dag, for at kunne lede naturen bedst mulig på rette vej.  Vinmageren hedder Alberto Antonini og han vil kun give vinen ganske lidt fadlagring. Han vil have syren dæmpet og frugten “up front”, som det hedder på “italiensk”.

Dyb, flot ruby i glasset. I næsen har vinen noget af det man kender fra en god Malbec, silkeblød, elegant mørke kirsebær, blomme og engelsk lakrids. Det er poleret velsmag der stryger hen over smagsløgene. En fin livlig syre giver karakter og kant.

Tips til serving
En moderne velsmag, der passer fint sammen med et godt stykke kød som ikke bliver generet af for meget tilbehør. Perfekt til lam, entrecôte, andebryst o.l.