2008 Painted Wolf “Madach” Costal Region, Sydafrika

Det plejer at være jordbund, drueblandinger og en lille historie om, hvorfor man laver lidt bedre vin end naboen, som dominerer samtalen når vinbonde møder vinkøber. Men sådan var det ikke i dette tilfælde. Da var det ordet “Madach” der blev gentaget gang på gang.

Det er det lokale ord for “painted wolf”, en vild hund der er på størrelse med en schæferhund. Den er flot og anderledes. Det ser ud som om den er pletmalet i forskellige festlige farver. Lidt mindre eventyrligt kalder vi på dansk den bare for “vild hund”. De som har været på safari i Sydafrika ved, at det er noget ganske særligt når rangeren råber “Madach, Madach”.

Selvfølgelig fordi det er en stærkt truet dyreart, som det kun er de færreste forundt at se, men også fordi de lokale viser en særlig forkærlighed for dyret. Det er et flokdyr som er meget socialt indstillet.

De passer på hinanden, og de ser ud til at hygge sig sammen. De jager i flok. Vedholdenhed, sammenhold og masser af energi gør dem til dyrerigets mest succesrige jagere.

Den “vilde hund” findes ikke i vindistriktet. Man skal lede efter den ovre i de store nationalparker østpå. Vi er i vinlandet bag Cape Town. Men stadig så kystnært, at de kolde vinde fra Ishavet gør det muligt at få en lang modningsperiode. Og dermed masser af smags-og aromastoffer i druerne, når de skal høstes. Folkene bag “Madach” ejer ikke selv jord, men de besidder noget som er lige så betydningsfuldt; nemlig entusiasme og energi.

I spidsen står Emma og Jeremy Borg, som har erfaring med både dyr og vin. Begge dele føres videre i “the Painted Wolf Wine Company, der blev etableret i 2007, med det formål at lave god vin og bruge fortjenesten på at passe på de truede dyr.

Vi har gættet lidt på druesammensætningen i den vin vi sidder og nyder, men er ret langt fra hinanden i vores gætterier. Vinmageren fortæller at det er en vin der symboliserer “den vilde hund”, med mange forskellige indtryk, givet af fem forskellige druesorter. Shiraz udgør den største del med 58%. Den giver fylde og eksotiske dufte.

Så er der den lokale drue Pinotage (19%), der giver et fint fingeraftryk af kontinentet. Lidt morbær og syrlige blommer. Mouvedre (12%) der giver karakter både urter og stald. Grenache (6%) som giver en fint pift frugt og til sidst  Merlot (5%) der er med til at blødgøre tanninerne. Vinmageren understreger at der laves om på drueblandingen hver år, alt efter resultatet af årets høst.

Vi er i alt fald meget tilfredse med vinen som er umiddelbart indtagende og meget imødekommende. Vinen har lagret et år på delvis franske, delvis amerikanske egetræsfade. Den er meget elegant af en sydafrikaner at være.

En mellemvægter, moden med frisk frugt og dette vidunderlige pift af røget peber i baggrunden. Det hele pakket ind i en fin intensitet og en lang vedholdende eftersmag. Den smager af meget mere end den koster.

Tips til serving
Alle vil kunne lide denne vin. Og til alt. Perfekt til kalvekød i bløde saucer, til lam af alle slags o.l.