2009 YIRA Malbec-Shiraz, Mendoza, Argentina

Andesbjergenes sneklædte bjergtoppe står som et magtfuldt bagtæppe for den argentinske millionby Mendoza. Ingen højhuse, skyggefulde træer i gaderne, fortovsrestauranter og store grønne pladser.

Man fornemmer et tydeligt sydeuropæisk præg. Italienerne kom i stort tal til byen i slutningen af 1800-tallet, og det er dem, der har udviklet vindistriktet.

På et tidspunkt var det verdens største. For bare en generation siden lavede man dobbelt så meget vin som nu. Kvaliteten var jævn, det var mængderne, der talte, ingen stillede krav. Det gør man nu. Vinmarkerne, i det meget varme område lige udenfor byen, nedlægges stille og roligt.

Det er svært, for ikke at sige umuligt, at få den rette balance og koncentration i druerne, når temperaturen over sommeren flere gange rammer 40 grader.
Malbec-druen er mere eller mindre blevet et synonym for argentinsk vin.

Den kom oprindelig fra Bordeaux, hvor den tidligere var en vigtige drue i blandingerne. Men generelt får Malbec for lidt sol i Bordeaux, og det giver en urteagtig grøn smag, som ikke er ønsket. Derfor forsvandt den langsomt fra distriktet. Cahors er det eneste franske distrikt der holder fast i Malbec, men på grund af det dårlige ry, kaldte de den Auxerrois eller Cot. Det har ændret sig nu, hvor Malbec har fået international berømmelse.

Status er, at det er almindeligt anerkendt, at verdens bedste Malbec kommer fra Argentina. De bedste af dem er i superligaen. Men selv de lidt mere ydmyge Malbec’er er altid en fornøjelse.

Vores Malbec er ganske ung og er uden fadlagring. Den er blandet med lidt Syrah og det har gjort vinen ekstra potent.

Mørk og tæt i glasset. En duft af blommer og viol, en fed fyldig tør frugtsmag og en frisk, livlig, moden syre.

Tips til serving
En fremragende madvin. Til noget grillkød, svinekød og lam.