2009 The Coco, Merlot, Mooiplaas, Stellenbosch, Syafrika

Vinmagerne har ladet sig inspirere af kaffeproducenterne. I mange år har man vidst, at fransk eg der ristes afgiver en tydelig kaffe/mokka smag, når det får kontakt med vinen. Alle har sikkert allerede smagt disse “mokkavine”, og har noteret sig, at det er en ren fornøjelse.

Kaffe eller chokoladen skyldes ikke hverken bestemte druer eller en særlig jordbund, men udelukkende kommer fra lagringen på mere eller mindre hårdt ristet franske egetræsstaver. På den sydafrikanske vingård Mooiplaas, har man næsten altid et lille pift mokka i finalen på de røde vine. Man erfarede, at der var et ønske om, at der også blevet lavet en vin med et stort pift, og resultatet er denne special cuvée, hvor mokka/chokolade karakter er så tydelig, at man synes at vinen skal hedde “the coco”.

Alt på vingården Mooiplaas foregår med største respekt for naturen. Man var de første medlemmet af “Biodiversity & Wine Initiative”,  og man står samtidig for et stort privat naturreservat, hvor man bevarer den specielle lokale vegetation i det de første bosættere kaldte “næsehorn-land”. Selvfølgelig fordi horder af næsehorn elskede buskvæksten og de lave træer på granitjorden.

Denne “the coco” er lavet på 100% Merlot, sat i 1999. Druerne blev håndplukket den 16. marts og blev straks rippet for stilke, og derefter kvast ganske let inden “grøden” fik lov at gære. Hver anden time under hele gæringen pumpes vinen fra bunden og hældes ud over toppen så skallerne, der flyder op og lægger sig som et låg, hele tiden får kontakt.

Allerede i denne proces begynder man at vænne vinen til mokka og chokolade. Hårdt brændte egetræsstaver lægges i tanken og afgiver tydelig smag til den unge vin. I den efterfølgende lagring fortsættes med egetræsstaver indtil det endelige resultat er opnået.

Tips til serving
The coco er en supervin. Mørk tæt farve. Saftig med en lækker kombination af søde kirsebær og mørk chokolade. Og mokka ja! En behagelig moden tannin sørger for, at det ikke bare er flydende “mon cheri”, men en karakterfuld fyldig tør vin, der er overraskende kompleks for så ung en sag at være.

Perfekt – Til svinekød, til kød i smagsfulde saucer eller bare til et lille stykke ost.