2009 Tasté, Langhe Rosso DOC, Piemonte, Italien

Piemonte i Norditalien er et af de vindistrikter vi holder allermest af. Man kalder det området for de sorte vine og hvide trøfler. Trøflerne findes kun i bakkerne rundt om den lille by Alba, og er den mest kostbare delikatesse over hovedet. Livsnydere fra hele verden flokkes om det “hvide” guld, der forhandles til astronomiske priser. At man så samtidig er omgivet af et underskønt landskab med udsigt til den evige sne på de højeste alpetoppe, gør ikke fornøjelsen mindre.

I efteråret dækker morgentåge for udsigten, men i løbet af formiddagen bryder solen igennem og efterlader skråningerne i et smuk, pastelagtigt lys. Det er her den bliver til Barolo og Barbaresco. Vine der er elsket og efterspurgt af en hel verden. Når de er bedst har de en vidunderlig trøffel- og violsmag pakket ind i en cremet blødhed. Men det kræver at vinen er af en vis kvalitet, og at den får den flaskelagring der er nødvendigt. Og det kan være både fem og ti år, før man opnår en perfekt modning. Det er ikke alle der har tid til at vente, og de får derfor en dårlige oplevelser med Barolo og Barbaresco. Smager den som daggammel te, er det ingen fornøjelse.

Vi diskuterede problemet med vores lokale vinbonde Han mente ikke at Nebbiolo i ren kultur var for nybegyndere, fordi de ofte blev forskrækket af den forvirrende blanding af blomme, pinje, bolværk og syre fra alle vinkler. Han fortalte, at han have gode erfaringer med at bruge Nebbiolo i blandinger med andre druesorter. Vi smagte forskellige muligheder, og faldt for den vi har med her. Det er en blanding af 40% Nebbiolo, 40% Barbera og 20% Merlot.

Det havde vi ikke smagt før. Vi var begejstret fordi der for os ikke var tvivl om, at det er en Piemontevin. Eller for den sags skyld en vin, hvor Nebbiolodruen smagte tydeligt igennem. Alle dens gode sider vel at mærke. Vinens farve antyder også lige et lille glimt af det murstensrøde skær som kommer fra Nebbiolo. I næsen svesker, kaffebønner og skovbær. Intens smag med frugtsødme og et pift mandel. Mellemvægter med en passende tørhed som gør den velegnet til mad.

Tips til serving
Kalvekød i vinsauce, pastaretter med kødsauce o.l.