2009 Surì, Barbera d’Asti, Piemonte, Italien

Villa Giada er en lille familiedrevet vingård i Ceirole bakkerne nær Canelli. Disse oplysninger vil sikkert ikke hjælpe mange på rette vej, men når man får at vide, at Canelli ligger mellem Asti og Alba, så dukker skønne Piemonte op af tågerne. Piemonte betyder “for foden af bjergene”.

Det er både for foden af Alperne og Appenninerne. Gennem de sidste tre årtier er der sket flere forandringer (læs: forbedringer) i Piemonte end gennem de foregående tre tusinde år. Tidligere kunne man ikke få en ordentlig pris for sin vin. Ingen kunne se nogen fremtid. Overvejelserne gik mere på at stoppe som vinbonde end på at lave noget god vin. Men pludselig ville hele verden have Piemontevin, og var villige til at betale det det kostede.

Vi har fulgt udviklingen på nærmeste hold. Vi har set udyrkede arealer blive omdannet til vinmarker så langt øjet rækker. Vi har set de gamle vinhuse blive restaureret til det nærmest ukendelige. Vi har set masser af nye vingårde dukke op. Den traditionelle kældermester er nu universitetsuddannet ønolog, der ned til mindste detalje ved, hvad han gør. Lad os tage ud til Andrea Faccio. Han har ansvaret for Villa Giada. Den ligger i 320 meters højde og er sydøst/sydvest vendt. Der er græs mellem rækkerne. Det fremmer den naturlige cyklus. Hektarudbyttet holdes lavt for at fremme koncentrationen.

Druerne er håndhøstet de første dage af oktober og lægges i 20 kiloskasser, så klaserne ikke beskadiges. Der gøres alt det der skal til for at skabe højeste kvalitet. I gamle dage lagrede man Barberaen på store træfade, men det gør de moderne vinmagere ikke. De vil bevare vinens frugt og friskhed og det gøre bedste på rustfri ståltanke. Og når den har fået en passende tid til at bundfælde sig ved egen kraft, tappes vinen på flaske. Den er klar til at blive nydt her og nu. Flot mørk ruby i glasset. Brillant er vel det rigtige ord. Indbydende i næsen.

Vinøs med tydelige noter af sorte kirsebær, mørke bær og fint krydret. Smagen overvældes af en sødmefuld, saftig frugt og en forfriskende moden syre, der gør vinen meget velegnet til mad.

Tips til serving
Når vi spørger Andrea Faccio om forslag til servering, så er der ingen grænser for mulighederne: “Den matcher perfekt til antipasti, pasta, kød i det hele taget, eller til fisk af en hver slags”. Han tilføjer at den skal serveres et par grader under stuens temperatur, hvis det sker på en varm sommerdag. Man skal bare spørge eksperterne.