2009 Merlot, Cantina Tudernum, Umbrien, Italien

Det er i alt fald ikke navnet, der gjorde os interesseret. Tudernum! Ligegyldigt hvordan man udtaler det, lyder det forkert. Men til gengæld er det et navn, man genkender når man ser det. Det gjorde vi, da vi sad og bladrede i Gambero Rosso. Populært kaldes denne seriøse guide over de bedste italienske vine for “den lyserøde reje”. En ekspertjury tildeler et, to eller tre glas til toppen af italiensk vin. Tre glas bringer producenten i ekstase.

Selv et enkelt glas kan redde året for en vinbonde. Vi så i “den lyserøde reje”, at en vin fra Tudernum var blevet tildelt et enkelt glas. Det var en Merlot fra Umbrien. Der fulgte en rosende omtale, og selve vineriet fik følgende salut “nogle af regionens absolut bedste vine kommer fra denne producent”. Vi satte et stort kryds og fik hurtigt Umbrien ind i vores rejseprogram. Umbrien er historisk kendt for sine hvide vine fra Orvieto.

I nyere tid er fokus rettet mere mod de røde vine fra Montefalco, der ligger tæt ved Perugia. Lige i midten af regionen ligger Todi, som vi altså nu skal lære at kende. Her finder vi Tudernum. Smukt beliggende på skråningerne over byen tæt ved den gamle Tibervej. Husets mest berømte vin er ikke Merlot’en, som vi er kommet efter. Det er en Grechetto di Todi. En tør, sprød, livlig hvidvin, der både har fået tre glas i “rejen” og som nævnes blandt de 100 bedste vine i Italien.
Vi smagte mens vi ventede på Merlot’en. Da kældermesteren åbnede vinen, fortalte han, at den havde været meget tæt på, at få en stjerne mere.

“Så var vinen blevet betydelig dyrere” sagde han med et stort smil. De store forventninger blev indfriet. Merlot’en har en umiddelbart velsmag, som alle vil kunne forstå. Vi tog nogle flasker med hjem for at teste dem i Danmark.
Ingen gættede på Italien. Alle var enige om, at det var en særdeles god vin. Mørk ruby i glasset. Indbydende næse, krydret, varm og pikant, saftig med let sødme, god saftig frugt, tobak, svampemuld og lidt ceder. Harmonisk og velbygget.

Tips til serving
Perfekt til alle kødretter, hvor der hører en god sauce gerne med bær og frugter.