2009 Koyle Reserva, Carmenere, Alto Colchagua, Chile

Chile har gennem flere år holdt sin position som vigtigste vinleverandør til de danske ganer. Succes’en er forståelig. Det er venlige og let drikkelige vine, som er til at betale. Kritikere mener, at vinene generelt er lidt for venlige, og siger at de mangler kant og personlighed. Det er der måske nogle af dem der gør, men det gælder ikke Koyle’s, som vi handler med. Manden bag er vores gode ven Alfonso Undurraga, som er sjette generation i et af Chiles største og mest anerkendte vinhuse. I 2006 brød han ud for at starte for sig selv. Det havde været planlagt i lang tid. Alfonso havde udset sig den bedste jord i Los Lingues, i Alto Colchagua, syd for Santiago og for foden af Andes.

Da Alfonso første gang besøgte området var det på hesteryg. Der var ikke beplantet noget. Så langt øjede rakte kunne han kun se lav buskvækst og lidt egeskov. Og ind imellem en purpur blomst, der gav en meget velsmagende frugt. De lokale indianer kaldte den “Koyle”. Alfonso bestemte sig til, at det skulle være navnet bag hans ambitioner om at starte et prestige vineri, hvor målet ville være at skabe vin der både ville overraske og glæde nyderne. Det er lykkedes. Der er kun ros fra alle med fin omtale og høje ratinger.

Selvfølgelig vil Chiles “egen” drue Carmenere have en særlig opmærksomhed hos Koyle. Det er en gammel Bordeauxdrue, som er gået lidt af mode i Frankrig, fordi der ikke var sol nok til at modne den perfekt. Det er der i Chile. Problemet var, at man indtil for en snes år siden ikke vidste at man havde den. Den stod blandet med Merlot. Problemet var at Merlot’en modnes 14 dage tidligere end Carmenere. Der gik lang tid før man fik adskilt de to varianter. Da det endeligt gik op for vingårdsejerne, hvor god Carmenere var på egen hånd, fik man travl med at tilplante. Først indenfor de sidste ti år, har Carmenere fået sit internationale gennembrud, og betragtes i dag som Chiles signatur-drue.

Meget mørkerød i glasset. Både i duft og smag en lækker kombination af solbær og friske krydderurter pakket ind i en fyldig frugtsødme. Der sluttes af med et godt bid i eftersmagen.

Tips til serving
Det er en vin der passer fint til krydrede kødretter med velsmagende saucer.