2010 POST HOUSE, CHENIN BLANC, STELLENBOSCH, SYDAFRIKA

Vores trofaste kunder har flere gange mødt vine fra det “sydafrikanske posthus”. Tilbagemeldingerne fortælle, at det altid har været et godt og velsmagende møde. De ved at “post house” henviser til den røde postkasse der stadig sidder uden på den tidligere missionsstation, der ligger smukt for foden af Helderberg bjerget mellem Stellebosch og Sommerset West.

De ved også at en af Sydafrikas mest prominente vinmagere Nick Gebers, har sin virksomhed her. Og derfor kalder sine vine “Post House”. Det er ikke første gang vi præsenterer Nick Gerbers Chenin Blanc. Første gang var i årgang 2006 og nu synes vi at det er ved at være tiden igen.

[ Chenin Blanc er den mest populære hvide drue i Sydafrika. Lokalt kaldet Steen ]

Vi tror, at den vil falde i den danske smag. Det gjode den sidste gang. Chenin Blanc er også druen bag de populære franske Vouvray-vine, hvor vi tidligere især efterspurgte den lidt halvsøde type. Denne stil er i mellemtiden gået af mode, og Nick Gebers har ingen planer om at genoplive den. Han ved at man kan lave fremragende, tør madvin på Chenin Blanc, bare man kender druen ordentlig og gør det, der er godt for den.

Chenin Blanc-druerne  til denne vin blev håndhøstet i februar 2010 og blev straks kværnet til “grød” og fik lov at ligge med skalkontakt i et par timer. Det giver lidt ekstra guf. “Grøden” blev derefter presset og mosten fik lov at ligge og bundfælde sig ved egen kraft i et døgn.

På den måde undgår han en hård filtrering, og bevarer derved flere smags- og aromastoffer. Derefter på fad, hvor naturgær får lov at gøre arbejdet. Koldgæring naturligvis. Vinen lagres i ni måneder. 15% af det på nye franske og amerikanske egetræsfade.

De fleste er sådan set lige glade med alle disse tekniske oplysninger. De ønsker bare at få vinen skænket i glasset, så skal de nok bag efter fortælle, hvad de synes om den. Det er en sund indstilling som vi har stor respekt for. Vi skænker derfor vinen og lytter. Der er som regel ingen der siger noget om vinen farve. Kun hvis den er uklar bliver det bemærket.

Vinen svinges rundt. Og der snuses. Er der lidt nødder? Og noget toasted vanille?  Det er fra fadlagringen, men også citrus, en god frugt og en livlig syre dukker op. Fyldig tør med et sødmefuld midterstykke og en lang, rensende velsmag i munden.

Tips til servering
Køligt serveret vil det være en flot frokostvin der passer til alle lette og lyse retter. Og fin til ost.