2009 Ventopuro, Cabernet Sauvignon Reserva, Colchagua, Chile

En af de vigtigste betingelser for, at vinproduktion skal lykkes er, at der er nem adgang til vand. 150 kilometer syd for Santiago møder vi floden Colchagua, der fører det livgivende smeltevand fra Andes ned i dalen og ud i et sindrigt kanalsystem.

Colchagua synes at tegne et billede af det perfekte vindistrikt.
I dag er det her det sker. Nogle kalder det af samme grund for Chiles “Napa”. Alle vil have en bid af kagen, og det ene vinhus efter det andet skyder op på begge sider af floden. Der ofres en masse penge på nyeste udstyr og smukke rammer, og de har alle planer om at lave verdens bedste vin.

[ Hovedbyen Santa Cruz har udviklet sig fra en simpel, fattig landsby til en attraktiv “vinby” med gode hoteller, kasino ]

Den berømte spanske vinmager Miquel Torres var en af de første der så de store muligheder i dette område. Han introducerede koldgæringsteknikken, og viste at man også kunne producere tør, sprød hvidvin under den varme sol. Samtidig lærte han chilevinbønderne betydningen af at lagre vinen på nye egetræsfade.

Også vores chilenske samarbejdspartner Alfonso Undurraga, har købt jord i Alto Colchagua. Vi er for foden af Andesbjergene og ved indgangen til Colchaguadalen. Det er her tingene sker. Ventopuro, “den rene vind”, er sidste nye skud på stammen af forskellige vine fra Alfonso’s hånd.

Det er en Cabernet Sauvignon domineret vin. Cabernet er kendt for at give saft og kraft til vinen. Men også Merlot med rundhed og fylde, Carmenere med alkohol og bærfrugt, Syrah med farve og  tobak indgår og som en lille kuriositet, Pais. En relativ ukendt drue, men ikke desto mindre den første drue, der blev plantet i Chile. Helt tilbage i 1548. Oprindelig en såkaldt arbejdsdrue, men med kærlig pleje og lavt udbytte, giver den et spændende autentisk pift til vinen. Pikant sødme er dens særkende.

Ventopuro er lagret et år på egetræsfade og fremtræder i glasset med dyb tæt farve. Duften er imødekommende med både blomme og chokolade. I munden fornemmes varme krydderurter, modne brombær og lidt egetræ. Fin harmoni mellem frugtsødmen og den modne garvesyre. Kan sagtens gemmes 2-3 år yderligere, men hvorfor? Den er rigtig dejlig lige nu. Så brug den til at forsøde juledagene.

Tips til servering
En allround vin, der passer til det meste og alle ville kunne synes om. Men nu det er jul, så lad den endelig ledsage flæskestegen eller den gode bøf nytårsaften.