2009 Puech-Valfond, Saint Saturnin, Frankrig

Vi er i den gamle franske provins Languedoc. I 1900-tallet var området udset til at lave franskmændenes hverdagsvin. Vinbønderne konkurrerede indbyrdes om, hvem der kunne lave mest. Resultatet var noget tyndbenet stads som blev gjort drikkeligt ved iblanding af mørk, kraftig vin fra Algieriet.

Men i 1960’erne mistede man denne mulighed, og det medførte en større krise for vinbønderne i det sydfranske. Løsningen blev at den franske stat betalte for at få nedlagt de store arealer, hvor elendighederne kom fra. De mange der blev ledige fik jobs i de nye feriecentre, der samtidig opstod langs kysten.

De der ville fortsætte med at lave vin, fik det råd, at søge lidt væk fra kysten, op i bjergene hvor der var en passende nattekølighed. Og så for øvrigt plante bedre druesorter.

Saint Saturnin var det første sted, hvor man viste Languedoc’s store potentiale. Det var det lokale cooperativ ”Les Vins De Saint Saturnin” der førte an. I første omgang høstede de lidt mindre per hektar og brugte en større andel kvalitetsdruer i blandingerne. Hurtigt fik vinene cru-status. Man begyndte at interessere sig for jordbunden, vinklen mod solen og hvilke druesorter der gav bedst hvor.

[ Og efter ganske få år, var man blevet et interessant vin-distrikt, der fik omtale i vinbøgerne ]

Vi har fået vores Saint Saturnin gennem det store vinhus Caves Languedoc Roussillon, der har et tæt samarbejde med ti cooperativer og mere end 30 forskellige slotte og domæner i Sydfrankrig. De dikterer vinbønderne hvad de skal, hvordan de skal og hvornår. De har en moderne indstilling til handel. De sælger kun de vine de selv har lyst til at nyde og byde. Vinene skal hverken bære præg af globalisering eller standardisering. Det skal være ærlige vine der signalerer hvor de kommer fra, og så skal de være til at betale for almindelige mennesker.

Til denne Saint-Saturnin har man brugt de bedste druer man har. Det er Syrah, Grenache og Mourvedre fra kalk-og lerterrasser der ligger i læ for foden af Larzarbjerget. Høstudbyttet er holdt nede på 3000 liter per hektar og det giver en særdeles intens og kompleks most at arbejde med. En lang udblødning sammen med skallerne bidrager til ekstra guf. Et halvt års lagring på egetræ afrunder alle kanterne, og et år på flaske har modnet vinen så den er absolut drikkeklar.

Dyb mørk purpur. Både i næse og mund er der sorte kirsebær og brombær, der blander sig fint med sarte krydrede noter. Frugten dominerer smagen, en fin, livlig syre dukker op i den bløde, tørre smag, der hænger lang tid i munden.

Tips til servering
Vinbønderne selv drikker gerne denne vin til grillet kød og ost. Det kan vi også gøre, og vi kan også prøve vinen til svinekød af enhver slags, fjerkræ retter, pasta med kødsauce o.l. Eller til havtaske. Se månedens opskrift fra Fakkelgaarden.