2009 Le secret des Capitelles, Vignerons de Saint-Chinian Rouge

“Capitellernes” hemmelighed. Fantasien begynder at flyve. Vi er nede i det sydlige Frankrig, der er fyldt med hemmeligheder. Katharernes land, korsriddere, tempelherrer, myter, gåder og røverhistorier.

Det er her Da Vinci mysteriet har sin rod. Vi kørte en tur i området, og havde vinmageren som vejviser. Han havde tilbudt os en vin med det udfordrende navn “the Secret des Capitelles”, og vi havde selvfølgelig spurgt, hvad det var for noget. Han ville vise os det. Han pegede “der og der og også der oppe”. Det var små stenhytter sirligt opbygget sten på sten. Form og størrelse som en grønlandsk igloo.

Hvad var så hemmeligheden? Er det et lille kapel, eller måske et gravkammer? Nej det var bare et sted, hvor arbejderen kunne søge ly, for vejr og vind, sagde vores vinmand. Vi fik aldrig at vide, hvad hemmeligheden bag egentlig var, men gætter på, at det fordi folk ikke vil tro på, at det bare er et læskur. De vil gerne lægge noget dybere i det.

Saint Chinian ligger for foden af det sorte bjerg og havet, mellem Faugéres i øst, og Minervois i vest. På en stor skråning i 100 til 400 meters højde. Jorden er fattig, stenet med skiftevis grus, skiffer og limsten. Sol og vind i druernes modningsperiode er der masser af. Varme og tørre somre med meget få regndage, gør Saint Chinain til det perfekte sted for kvalitetsbevidste producenter.

Carignan er den dominerende røde drue i det sydfranske. Det er på mange måder en god arbejdsdrue med en fin farve og en markant portion garvesyre. Men den mangler saft og charme. Hvis man skal have det bedste ud af druen skal vinstokkene være meget gamle og udbyttet lavt.

Vignerons de Saint-Chinian har helt undsagt sig Carignan og bruger i stedet den anden lokale drue Grenache. Den giver en charmerende frugtfyldt vin som er perfekt sammen med fx  Syrah. Det er netop disse to druesorter der her arbejder fint sammen.

Tips til serving
Vinen melder sig med en intens solbæraroma, lidt oliven og noter af kaffebønner. Saftig og fyldig i munden med en fin frugtsyre kant og en lang eftersmag.

Perfekt til grillkød. En vin der kan nydes til de fleste kødretter.