2008 Zoetendal “milé” Sydafrika

Det er kun 5-6 år siden, at Johan de Kock realiserede en gammel drøm. Han ville være vinmager. Han ville lave topvin, som folk ville tale om i hele verden. Han vidste hvad der skulle til og han havde pengene til at forfølge målet.

Kock valgte et lille stykke jord langt floden Nuwejaars kun tre kilometer fra den smukke gamle missionsby Elim. Og kun 20 kilometer fra kontinentets sydligste punkt. Han vidste at han ville få brug for de kolde vinde fra ishavet. Varme dage og kølige nætter er vigtige for druernes kvalitet. Han satte kun de bedste kloner fra internationale druesorter, og bestemte sig med det samme til at intervenere naturen så lidt som muligt. Markerne er omgivet af “fynbos”, som er betegnelsen for et lavt bælte af buske og blomster. Der er flere tusinde forskellige arter, en rigdom som ikke findes andre steder i verden.

Johan de Kock skænkede Zoetendal’s prestigevin. “Milé” hedder den. Det er en blanding af 42% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 21% Shiraz og 8% Petit Verdot. Druerne håndhøstes og bringes til vineriet tidligt om morgenen før solen får fat. Hver druesort gærer separat i små åbne kar. Processen følges nøje hele tiden. 18 måneders lagring på små franske egetræs fade modner vinen til det perfekte.

Da vi smagte vinen sammen med Johan de Kock brugte han netop ordet “fynbos” da han skulle beskrive smagsoplevelsen. Navnet relaterer ikke til H.C.Andersens fødeø, men er af hollandsk oprindelse. Det er en kendt sag at duften af “naboafgrøder” kan spores i vin. Som fx lavendler i Provence vin. “Fynbos” bidrager med en fin, sødmefuld krydret undertone.

Zoetendal milé har den store vins struktur, kompakt, saftfuld, tør med sikker bærfrugt og koncentrat. Velafbalanceret med fine nuancer,  potens med masser af karakter.

Tips til serving
En vin til den særlige lejlighed til et godt stykke kød med velsmagende sauce.