2008 VillaMedoro, Montepulciano d’Abruzzo 13½ %

Gambero Rosso 3 glas plus

Alle vininteresserede venter hvert år med spænding på Gambero Rosso’s bedømmelse af Italiens aktuelle vinudbud. Vi danskere har måske lidt svært ved at tage en guide med navnet “den røde reje” alvorlig – vi har jo udtrykket “det giver vi ikke en rød reje for” – men kendsgerningen er, at guidens anbefalinger og bedømmelser tages meget seriøst af alle der beskæftiger sig med vin. For producenterne kan det være et spørgsmål om liv eller død. Smagningerne foretages blindt og er helt uden kommercielle interesser.

Man går grundigt til værks. I den netop udkomne guide kan man læse, at mere end 25.000 italienske vine har været til bedømmelse. Det er mere end nogensinde, og kvaliteten lå langt højere end normalt. De 1.500 bedst bedømte vine gik videre til den endelige udvælgelse, hvor 400 af vinene fik tildelt de maksimale “3 glas”, men først efter endnu en blindsmagning, hvor vinene blev diskuteret ned i mindste detalje. Stadig var der ingen der vidste, hvad det var de smagte på.

I de første år af “den røde rejes levetid (1988) var det langt færre vine der fik topbedømmelse. Man har vel diskuteret om 400 “3 glas” vine var for meget, og at det generelt ville devaluere systemet. Problemet var, at vinene havde kvalitet og klasse til det. I stedet for at reducere i mængden, valgte man at fremhæve de vine, som i særdeleshed havde bidraget til en ekstraordinær smagsoplevelse.

Det er et genialt træk, som ingen andre bruger i deres vinbedømmelse. Man blev enige om at udpege 34 vine, som måtte omtales med Gambero Rosso 3 glas plus.

Da vinenes identitet blev afsløret var der en del overraskelser i blandt. Villamedoro fra d’Abruzzo har tidligere fået de “3 glas”, men det var med deres DOCG prestigevin Adrano, som er ret kostbar, og der laves ikke ret meget af det. Men det var ikke prestigevinen der fik de “3 glas plus”. Det var vinhusets standart vin. Det overraskede alle.

Bag succesen står en bemærkelsesværdig kvinde. Hun hedder Federica Moricone, er midt i trediverne og meget ambitiøs. Hun har samlet en gruppe energiske mennesker rundt om sig, der er enige om målet; at blive bedre og bedre hvert år. Federica har vist verden, at der ingen grænser er i Abruzzo. Budskabet er blevet forstået lynhurtigt. Prismæssigt er “standartvinen” blevet dobbelt så dyr på ganske få måneder.

Men prisen er stadig meget rigtig, når man sætter den op mod den fornøjelse vinen skaber i glasset. Vi synes at vi måtte give vores kunder denne oplevelse.

Der ser ikke ud til at være nogen hemmeligheder i tilblivelsen af Villamedoro. Det er de bedste kloner fra Montepulciano d’Abruzzo der høstes når de er fuldmode. Hektarudbyttet er lavt. Skaller og most har kontakt i 20 dage, så man er sikker på at få udtrukket al farve og guf.  Både gæring og lagring foregår i rustfri ståltanke, efterfulgt af 6 måneders flaskelagring. Tusinder af andre laver vin på samme måde. Men Federica får bare vinen til at smage bedre.
Den er mørk og tæt i glasset og meget imødekommende i næsen. Nærmest påtrængende men på den behagelige måde. I næsen tydelige sødmefulde solbær med fine krydrede undertoner og røget træ, hvor det end må komme fra. Smagen er saftig og lækker uden at det forstyrrer den elegante vinøsitet og den fine lakridssmag. En moden syre giver vinen en passende kant. Utrolig velsmagende.

Tips til serving
Vinen klarer sig nemt uden noget til. Måske bare et lille stykke ost. Men på den anden side kan den også klare alt. Både kraftige og krydrede retter eller blot et stykke rødt kød.