2008 Virol, Costers del Segre

Både vin og oprindelse vil være ukendt for de fleste. Kik nøje på etiketten. Hvor er vi henne i verden?   Når læsebrillerne kommer på, afsløres det at vinen er spansk. Costers del Segre ligger for foden af Pyrenæerne, hvor en lille flod “Segre” flyder sammen med Ebrofloden, der kommer fra Rioja.

På trods af floderne blev landet indtil for 50 år siden omtalt som noget af en ørken, hvor intet kunne gro. Det var ikke noget problem, for der var masser af velegnet jord til dyrkning andre steder i landet. Men en meget kendt spansk vinmand Manuel Raventos (ham med det store Cavahus Codorniu) så alligevel nogle muligheder for forretning i ørkenen. Eller også havde han bare før alle andre fået oplysninger regeringen ville anlægge et kæmpe kanalsystem, der skulle forbinde Catalonien med Aragonien.

Han købte den golde jord, som kanalen skulle løbe igennem, og kunne med kunstvanding forberede jorden til vindyrkning. Hans ejendom kom til at hedde Raimat, og det navn forbindes i dag med nogle af Spaniens bedste vine.

Det fik andre lokket til Costers del Segre, blandt andet Virol, som vi præsenterer her. I Costers del Segre nyder de fleste friheden til at eksperimentere med internationale druer i et område der ikke er belastet med gamle traditioner og fordomme. Både Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay gør sig fremragende i hænderne på dygtige catalanske vinmagere der ofte har fået deres uddannelse i Californien. Lokalt benævnes disse vine som “Catalifornisk”.

Vores vinmand i Costers del Segre er bange for at man helt vil glemme den lokale stolthed. Det er selvfølgelig Tempranillo-druen, som står bag alle Spaniens bedste røde vine. Han har lavet en blanding med 90% Tempranillo der toppes op med 10% Merlot. Et års lagring på franske og amerikanske egetræsfade, giver den rette balance mellem frugt og træ.

Altså endnu et nyt vinbekendskab, som vi tror alle vil synes om. Vinen har den typiske noble  europæiske vinøse stil, hvor elegancen og den gode smag fremhæves frem for kraft og saft.

Tips til serving
Det er en vin der behager og fornøjer smagssanserne. Blød og behagelig med let røgede undertoner, lidt lakrids og en venlig hilsen fra noget frisk frugtsyre, som gør vinen meget velegnet til bordets glæder.