2008 Réserve de la Condamine, Mont Tauch, Fitou

Fitou fik sin appellation lige efter anden verdenskrig, og er der med den ældste i Sydfrankrig. Myndighederne var sådan set klar til at det skulle være sket allerede ti år før, men der opstod problemer, fordi vindistriktet var opdelt i to selvstændige områder. Et omkring Fitou by helt nede ved Middelhavet og et omkring Tuchan i baglandet. På snedig fransk vis lykkedes det at få splejset områderne sammen, så man kunne få sin appellation. Men man fortsatte med at skelne mellem den maritime og så baglands Fitou. Og det gør man stadig, selv om det i dag ikke giver nogen mening.

Druesorterne og vinmagerens intentioner har langt større indflydelse på smag og kvalitet. Dog er der en enkelt væsentlig fællesnævner. For at bevare en vis stil i Fitou, så har myndighederne bestemt, at der skal være mindst 30% Carignan i blandingen. Officielt er det for at bevare den rustikke og landlige karakter, men det er vel først og fremmest for, at vinbønderne ikke skal brænde inde med et overskud af Carignan.

Alligevel tilbydes man Fitou i mange forskellige udgaver. Mont Tauch, der er områdets mest betydningsfulde vinproducent, har ikke mindre end ni at vælge imellem fra samme årgang. De er linet op foran os. Så er det bare med at komme i gang. Den første er blød og frugtig og ikke spor rustik. Så en anden i samme stil. Så en række kraftige og markante. Vi er overrasket over variationen. Vores vært fortæller at Mont Tauch  klassificerer Fitou i tre forskellige klasser: Fyldige/kraftige, fede/krydrede, og bløde/frugtige.

Vi valgte en som vi ikke kunne placere i nogle af de tre kategorier. Den var heller ikke særlig rustik. Sådan en mellemvægter med blød, saftig frugt der blander sig med Middelhavs krydderier. Vi fik at vide at det var årgang 2008 fra vingården Condamine, der ligger i baglandet mellem Paziols og Tuchan.

Vi fik den sædvanlige historien om, at romerne havde lavet god vin på stedet, og at Condamine i  Middelalderen havde været hovedsæde for den lokale hersker. Man kan stadig se ruinerne af hans bolig. Jordene rundt om er som vinbønderne gerne vil have dem, ufrugtbare med masser af småsten. Både Carignan og Grenache er i gennemsnit over 50 år gamle, og giver derfor et lavt udbytte, men til gengæld druer med ekstra duft- og smagsstoffer. Alt det kommer fint til udtryk i vinen, som er moden og drikkeklar nu.

Fin mørk rubinrød i glasset. Varm og imødekommende. Saftig og potent. Mørke bær, peber, smidig med en let parfumeret aroma. En venlig mellemvægter med en god saftighed og en fin rygrad.

Tips til serving
Vi spurgte vores vært, hvad han ville spise til denne vin. “En varm salat med duebryst og blodpølse”, sagde han uden at være mindste i tvivl. Han så endda ud til at mene det.  Vi kunne godt forestille os mange andre gode sager, fx kylling i svampesauce, kalvekød i flødesauce, pasta med kødsauce. Det er en vin der godt kan lide saucer.