2007 Rei, Cannonau di Sardegna, DOC

Det er stærke mennesker der bor på denne ø. De laver stærk vin og spiser stærk mad. Men det er også fornuftige mennesker, som følger med i, hvad forbrugerne gerne vil have. Derfor er den rå og kraftige vin blevet tæmmet og frisket lidt op.

Det har skabt international interesse for øens vine og et stort varieret udbud. Der er mere end 20 forskellige sardinske DOC’er at vælge imellem, men lad være med at prøve at lære dem at kende, for lige som mange andre steder, er det leverandøren der er den vigtigste kvalitetsfaktor.

Vi har valgt Cantina Castiadas som har været i gang i lidt mere end 50 år. Først fulgte de traditionerne, og satsede på kraft og stærk syre, men de var blandt de første af øens producenter til at skifte til nye tider. Man erkendte at kvaliteten starter i marken. Der blev plantet tættere og med bedre materiale.

En ny administration fik styr på tingene og nyeste og bedste teknik fik plads i kælderen. Resultatet er et vinhus der står for moderne vine med et lokalt fingeraftryk. Som de siger: “Man skal kunne smage den vilde middelhavs maki, strandenes hvide sand, det krystal klare hav og den utæmmede natur”.
Cannonau er uden diskussion Sardiniens signaturdrue.

Den kom til øen for nogle hundrede år siden fra Spanien, hvor den kaldes Garnacha. Den har fundet sig så godt til rette på Sardinien, at den har fået sin helt egen karakter med en duft af svesker, blommer og en særlig krydret eftersmag. Populariteten skyldes i stor grad også, at det er en bekvem druesort at arbejde med. Eneste ulempe er, at vinen let oxiderer. Men det er med moderne teknik ikke noget problem mere.

Denne Cannonau er hentet i Capo Ferrato, der ligger på østsiden og helt sydpå. Her havde man tidligere tradition for at tilsætte tørrede druer til vinen, for at give ekstra fylde (sødme) saft og kraft. Men det har man ikke gjort med denne vin, der er høstet sidst i september, gæret almindeligt og lagret på tank.

Farven er flot rubinrød. I næsen er der middelhavsstemning med intense pirrende krydderier. Smagen er robust tør, venlig fyldig med en god struktur.

Tips til serving
Nydes af store glas gerne et par grader under stuens temperatur til svine og kalvekød i velsmagende saucer, pasta med kødsauce og Pecorino.