2007 iCensi, Azienda Monaci, IGT Salento

Det er en fornøjelse, at gå på vinjagt i det de fleste vil kalde “den italienske hæl”. Altså helt sydpå og nede i den region der hedder Apulien. Puglia på italiensk. Landskabet er ikke fredfyldt og charmerende, som så man ellers er vant til fra andre steder i Italien.

Vinbønderne er ikke grever og baroner med 20 og 30 generationers erfaringer, vinhusene er ikke slotte, borge og villaer. Landskabet er fladt som en pandekage. Byerne bærer præg af hårdt arbejdende ejere, der ikke har haft noget ekstra at rutte med.

Vinhusene ligger i kedelige industrikvarterer. De fleste er startet som cooperativer, af egnens vinbønder, som lejede jorden af godsejerne. De fik aldrig etableret et personligt forhold til vinene, og de var også ligeglade. Køberne hentede årets høst i store tankbiler og  kørte nordpå, hvor vinen blev brugt til blandinger.

For en generation siden ændrede forholdene sig langsomt men sikkert. Flere og flere fik øjnene op for, at de lokale vine klarede sig fornemt på egen hånd.  Man var stolte af de druer, som man havde arbejdet med i flere hundrede år og kunne ikke drømme om at ændre til de internationale sorter, som de har alle steder i hele verden. Vinbønderne er ikke tynget af egen stolthed. De er lyttende og de er til at tale med.

Vi har fundet en god forbindelse i den lille by Copertino, der ligger i hjertet af Salento. Det er et familiefirma der blev grundlagt i 1945. Severine Garofano hedder det, og de har adskillige vine at vælge i mellem. Vi valgte en vin der er domineret af Negroamaro-druen. Den kan opleves i mange udgaver, men aldrig som ordinær. Den har en lethed og elegance, som er svær at finde i varme og solrige områder, og alligevel er den intens med kraft og saft.

Druerne er høstet i første halvdel af september og har fået en uges maceration før gæringen. Det giver ekstra dybde, mørk farve og maksimal aroma. Den fornemmes intens, cremet med sødmefuld næse et pift kokos og lidt skovbærmarmelade. Meget harmonisk med stor velsmag.

Tips til serving
Det er vinen til krydrede kødretter.