2009 Gran Decarada, Monastrell, Yecla, Spanien

Den findes ikke på hylderne hos nogen vinhandler. Det er vores egen kreation. Udvalgt med det ene formål at finde en vellavet vin med smag og karakter. En vin munden ikke bliver træt af. En vin man glæder sig til at smage igen og igen, og en vin man er stolt af at servere for andre.

Vi vidste, hvor vi skulle lede. Vi mødte vinmageren første gang for fem til seks år siden. Vi så druerne, der kom ind fra marken. Fuldmodne og flotte. Og vi smagte vinen, som slet ikke var, som der stod i alle vinbøgerne. Her kunne man læse, at det hovedsageligt var lette og ligegyldige turistvine, der kom fra dette hjørne af Europa. Her stod vi med en mørk, ren, lækker vin med masser af vinøsitet og en fin spændstighed.

Vi fik historien om forvandlingen. Efter et angreb af vinlusen for en snes år siden, blev man nødt til at nyplante. Ved samme lejlighed blev der installeret den nyeste teknik til vinfremstilling, og der blev eksperimenteret. Blandt andet lod man halvdelen af vinen gære i et lukket system. Det fremhæver frugten og friskheden.

Det er netop i denne relation, at Monastrell viser sin force. Vi er i Yecla i det spanske højland, inde bag middelhavsbyen Alicante. Det er den lokale drue Monastrell, der lægger krop til. Den giver lige præcis det, vi leder efter.

Vores vinven og manden bag vinen arbejder med forskellige kvalitetsklasser, og han placerer sig altid fornemt i diverse vintests. Altid i top når der vurderes på pris kontra kvalitet. Så længe han holder den stil, kan han regne med os som aftager.

Vi nævner ingen navne. Vi skulle nødig give vore konkurrenter for mange gode ideer. Solo Yo – det er en vin kun til dig.

PS.:
Det er også en af Robert Parker’s favoritter.
År efter år scorer den altid omkring 90 point.

Tips til serving
Den ideelle rødvin til kraftige kødretter. Serveres gerne let afkølet for at fremhæve vinens fine frugt.