2009 Château Notre Dame des Veilles, Côtes du Rhône Villages Rasteau

Franske vinbegreber som “cru” og “villages” bruges noget lemfældigt, og det gør det svært for læseren, at finde mening med galskaben. Det lille ord “cru” bliver flittigt brugt og misbrugt. Det betyder blot “vækst” (der står en god vækst på min mark). Når man taler om et distrikts bedste cru-vine, bør det være toppen af det distriktet står for.

De bedste cru’er i Côtes du Rhône er fx Châteauneuf-du-Pape, Gigondas og Vacqueras. De har også hver deres egen appellation.

“Villages” bruges til en række områder (byer) som har vist, at de er bedre end de fleste, men som endnu ikke har fået egen appellation. I Rhônedalen er der 16 sådanne “villages”. Hvis de vil, må de tilføje byens navn. Og det vil man, hvis man for eksempel er fra Rasteau. Ingen er i tvivl om, at de står i første række til at blive hævet op i “cru-klassen”, når der næste gang foretages ændringer.

ngen er heller ikke i tvivl om, at man i Rasteau, kan finde vine, som er både bedre og billigere end i de etablerede cru’er. Vi er meget begejstrede for Rasteau i al almindelighed. For nogle generationer siden kendte man mest navnet for søde hedvine – de så kaldte “vin doux natural”, lavet på grenache druer fra gamle vinstokke. Efterspørgslen på disse vine er faldet betydeligt, og nu bruges druerne i stedet for til en god, tør, kraftig rødvin.

Vi er enige med de eksperter der mener, at man netop i Rasteau høster nogle af verdens bedste grenache-druer, både fordi vinstokkene i gennemsnit er meget gamle, men også fordi der i Rasteau generelt er varmere end i de andre cru’er og villager i Rhônedalen.

Vores gode venner fra dalen Dauvergne og Ranvier har været med hele vejen i frembringelsen af denne vin. De har fortalt slotsejeren, hvordan vinstokkene på marken skal passes og plejes bedste muligt. De har dikteret størst mulig respekt for naturen. De har bestemt høsttidspunkt og udbytte per hektar.

De har fulgt druernehele vejen ind til vineriet. Har sørget for at kun den fuldmodne frugt vinificeres. At gæringstemperaturen nøje følges, at most og skaller får den tid sammen, som gør oplevelsen lidt bedre. For at bevare frugten maksimalt har vinen kun fået minimal fadlagring, og optræder allerede nu drikkeklar.

Det er en vin med masser af muskler, frugt og blomst. Det er en poleret Rhônestil med stor nuancerigdom. Blåbær, lakrids, jordbær og kakao i en god fyldig krop med en lang god eftersmag.

Tips til serving
Server den et par grader under stuens temperatur til kød i magtfulde saucer, gryderetter o.l.

BREAKING NEWS
I et dekret er det netop blevet meddelt, at Rasteau har fået egen appellation. Og det er med tilbagevirkende kraft, så det gælder fra årgang 2009.