2008 La Capitana, Vina Rosa, Merlot, Cachapoal Valley, Chile

Det er den ældste aktive vingård i Chile. Vi er syd for hovedstaden Santiago i Cachapoal dalen mellem kystbjergene og Andes. Det frygtelige jordskælv i februar ramte også her. Nogle  lagringsfade røg på gulvet, en tank revnede og tusinde af flasker smadrede. Men de oprindelige bygninger blev ikke ødelagt. Højst sandsynligt fordi man i gamle dage tilsatte hestehår i mørtlen. Det giver en elastisk effekt, og man undgår rysteskader. Jordskælv har altid været en evig lurende fare i Chile.

Da Viña la Rosa blev anlagt, valgte man et tro kopi af et fransk vinslot. Man høstede kun egne druer, og alt blev slotsaftappet. Det har man fastholdt lige siden.

Vingården ligger smukt helt ned til Cachapoal floden. Det er livsnerven der bringer frisk smeltevand fra bjergene, så tingene kan gro. Det er ren idyl. Et meget smukt sted. Skønheden smitter på forunderlig måde af på vinen. Klimaet er ren paradis for en vinbonde. 25-30 grader om dagen, og inden ødelæggende regn. Om natten falder temperaturen til det halve.

Det forlænger modningsperioden og giver druerne ekstra aroma og smag. Luften er tør og man har ingen problemer med skimmel og råd. Vinbonden kan helt koncentrerer sig om at lave vin.

Vina La rosa vinene skal, for at blive benævnt “La Capitana” være meget harmoniske med stor balance mellem den elegante, intense frugt og en tæt kompleksitet. I denne udgave har Merlot’en fået lov at dominere med 85%. Der er fyldt op med 10% Carmenére og 5% Cabernet Sauvignon.

Druerne er håndhøstet i den første uge af april, de var så modne og sødmefulde at alkoholprocenten ikke stoppede før den var oppe på 14½%. Det er voldsomt, men 9 måneders lagring på små franske egetræsfade, har gjort kraftbassen kælen.

Den er dyb rød med en purpur kant. Næsen er meget “merlot’sk” pakket med sødmefuld blomme, solbær og mocca, kompleks med vanille og noget let røget. Det hele gentager sig i den fyldige, tørre smag, der er fløjlsblød og nærmest lidt cremet.

Absolut drikkeklar. Vil holde sig på toppen et par år endnu.

Tips til serving
Perfekt til fyldige og magtfulde retter. Kød med velsmagende saucer. Måske lige frem til chokoladedesserter, det anbefaler de i alt fald lokalt.