2007 Pic St. Loup, Coteaux du Languedoc

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi arbejder tæt sammen med vinfolkene hos Mount Tauch, der er specialister i sydfranske vine. De kender området bedre end de fleste, de kender mulighederne og er selv med til at sætte større og støre kvalitets krav til de enkelte appellationer. Vi er aldrig blevet skuffet, når vi har fulgt deres råd. De ved godt, at vi går efter specielle vine, hvor man tydeligt kan smage, at man får meget mere end det man har betalt for. De ved også, at vi gerne vil have vin fra små og lidt ukendte områder.

Og så kommer de med en Coteaux du Languedoc, og siger at det er lige noget for os. Det er Sydfrankrigs største appellation, hvor udbuddet er stort og diffust. Mange af Sydfrankrigs mest ordinære vine optræder på hylderne med denne appellation fremhævet på etiketten. Vi smagte vinen. Det var sådan en mellemting mellem en god Bourgogne og en fyrig Châteauneuf.

Det var spændende i sig selv, men det der umiddelbart slog os mest var, at den smagte så ualmindelig godt, at vi hele tiden måtte smage om det nu var rigtigt.  Det er sjældent at professionelle vinfolk betages af den gode smag. Man er alt for optaget af at finde eventuelt fejl i vinen. Og lede efter ord der skal beskrive den. Lave sammenligninger. Og til sidst få placeret ansigtet i de rigtige folder, når man siger at prisen skal ned. Men her var vi fanget, og fik sagt at den dæleme smagte godt, før vi fik forhandlet.

Vi så etiketten. Nu begyndte det at give mening. Den var ikke bare fra Coteaux du Languedoc men specifikt fra Pic St. Loup. Det regnes for en eksklusiv underafdeling, hvor man helt har frigjort sig fra fordomme og gamle regler. Pic St. Loup er et stort hvidt kalkbjerg nord for Montpellier.

Den kølige kalkjord nyder godt af den friske bjergluft fra de nærliggende Cevenner. De sørger også for en tilpas mængde regn, som får det hele til at gro lidt bedre. Rammerne er ideelle og intentionerne er sky høje. Vinbønderne er blevet enige om, at man stort set kun vil bruge Syrah og Grenache til Pic St. Loups røde vine. Og at man ikke skal have travlt i kælderen.

Tiden skal have lov ar arbejde. Det er krav der ellers kun opfyldes, når vi taler om de helt store vine.

Tips til serving
En vin der passer til de fleste retter med svinekød.