2008 Yalumba, Shiraz, Australien

Vinbeskrivelser angiver ofte, at lagringen er foretaget på fade som er medium, light eller full toasted. Denne proces illustreres glimrende på denne vins etiket. Når staverne skal samles til en “tønde”, er det let at forme dem i den ene ende. Men for at det skal lykkes i den anden ende, skal staverne smidiggøres. Det sker over åben ild. Under denne proces brændes træet mere eller mindre. Det er grader af denne “toastning” som bestemmer, hvor stor en smagsgiver fadet kan være i lagringsprocessen.

Når man taler om, at en vin har kaffe/mocca/chokolade-smag, er det fra fadets toastning. Det er en proces der benyttes i hele verden, og altså også i Australien, som vi skal til netop nu.

Yalumba er aboriginal og betyder alt landet rundt om. Englænderen Samuel Smith  synes, at det var et passende navn at give det jordlod på 12 hektar, som han købte i 1849 da han kom Australien.  Han var ølbrygger af profession, men han havde lyst til at forsøge sig som vinproducent.

Vi er i Sydaustralien, nærmere betegnet Barossadalen. Smith manglede penge for at realisere sin drøm, og derfor forsøgte han sig i 1852 som guldgraver, og var en af de få der havde heldet med sig. Han fik råd til at udvikle sin drøm. Mere jord og større bygninger. Og sådan er det fortsat i mere end 160 år. Yalumba er nu en af de største vinejendomme i dalen og dermed i Australien. Hovedbygningen er opført i victoriansk stil med et imponerende klokketårn i midten.

Familien styrer stadig vinhuset uden nogen form for fremmed kapital. Vi skal ikke gøre en gruppe aktionærer tilfredse. Vi har frihed til at tænke kreativt og helt i forbrugernes interesse. Vi føler os heldige – lyder det fra Robert Hill-Smith femte generation, og en moderne forretningsmand, der har fået megen hæder og flere priser for sin måde at drive virksomhed på. På vinfronten har Yalumba fået så mange diplomer og pokaler, at man efterhånden ikke aner hvor man skal stille dem. Sidste år modtog Robert Hill-Smith vinbranchens største anerkendelse Jimmy Watson Trofæet.

Denne vin 2008 Yalumba er lavet 100% på Australiens nationaldrue Shiraz. Den er charmerende og velsmagende, blød krydret, tør og robust med solid struktur, markant bærsmag, svesket med en fin integreret røget mocca/chokolade smag.

Tips til serving
Den skal nydes til gode kraftige, krydrede kødretter. Drikkeklar og meget tilgængelig.