2007 Rosso Bello “Le Caniette”, Piceno DOC økologisk dyrket

Explore Wine støtter økologisk vinavl. Det må være fremtiden. Flere og flere følger tendensen, men det tager tid fordi omstillingsprocessen er besværlig og omstændelig.  Mange vælger derfor en acceptabel mellemvej, hvor de i størst mulig grad er nænsomme overfor indgreb i naturen. Dem støtter vi også.  På mange måder kan det være lige så godt.

Når vi vælger vin er det i første omgang et spørgsmål om smagsoplevelsen og “value for money”. Men står to vine lige, vælger vi den økologisk dyrkede. Og de situationer forekommer oftere og oftere, ganske enkelt fordi økologerne bliver dygtigere og dygtigere. Der er lige frem nogle der har den opfattelse, at øko-vine har mere smag og koncentration, end de konventionelt dyrkede. Så lang rækker vores erfaringer ikke endnu, men vi er opmærksomme på fænomenet.
Denne Le Caniette Rosso Bello er et godt bevis på udviklingen. Masser af saft og ren frugt i en flot vinøs indpakning.

Druerne er kontrolleret og certificeret økologisk dyrket. Vi fandt vinen i Italienske Marche i den lille by Ripatransone på vingården Le Caniette. Man har været i gang i mere end 100 år  “med kærlighed og passion”. For dem var det en helt naturlig beslutning at dyrke økologisk. Huset råder kun over 16 hektar med vin. De ligger i en lille dal ud til Adriaterhavet. Alligevel er det Middelhavsklimaet der dominere og skaber et meget fordelagtigt mikroklima, som gør økologien oplagt.
Le Caniette Rosso Bello er en blanding af lige dele Montepulciano og Sangiovese med et lille skvat Cabernet Sauvignon.

Montepulciano-druen giver god farve og et fint udviklingspotentiale til vinen, og Sangiovesen giver moden fylde og elegance, mens de 10% Cabernet Sauvignon lige giver den internationale karakter, som markedet kræver i dag.
Der håndhøstes og selekteres, kun det bedste går til videreforarbejdning. De tre druesorter gærer separat, og smages og bedømmes i flere omgange inden den endelige blanding foretages.  Derefter 12 måneder på store fade inden vinen aftappes ufiltreret.  Inden vinen frigives til salg, får den lov at slappe af et halvt år på flaske.

I glasset flot mørk ruby, moden frugt i næsen med skovbær, lidt blomme og chokolade. Livlig i munden med en flot frugtsødme med viol og kaffe og en passende frisk syre.

Tips til serving
En vin man nyder med fornøjelse i køkkenet før madden uden noget til, men som også vil gør lykke på bordet til svinekød, kalvekød, pastaretter med kødsauce ol.