2009 Tierra Buena, Rueda, Spanien

Det var egentlig vores venner i Rioja, der førte os til Rueda.  Vi var på jagt efter noget god tør hvidvin, der smagte som en million, men som kun kostede en halv.  De hvide vi smagte i Rioja var enten spinkle og neutrale eller lidt tunge og klodset. Vi fik det råd at tage direkte til Rueda-distriktet, der ligger lidt syd for den gamle kongeby Valladolid, På det tidspunkt var det et ret ukendt navn.

De lavede vin til de lokale, og var tilfredse med det. Gennembruddet kom da det fornemme Riojavinhus  Marqués de Riscal bestemte sig til, at den hvidvin de ville lægge navn til skulle komme fra den kalkholdige og grusede jord omkring Ruedaby. De havde undersøgt hele Spanien på kryds og tværs og havde fundet dette højland som det mest velegnede. Det ligger 700-800 meter over havet og viste sig at være ideelt. Men det var nok først og fremmest Verdejodruen, der overbeviste Riojafolkene om, at det skulle være der. Under kyndig vejledning giver den en vin med en ganske overvældende aromatisk duft og smag.

Marqués de Riscal’s Rueda fik succes, og det satte skub i udviklingen, som lige pludselig gik stærkt. Ny teknik, ny viden og villig kapital kom til. Man synes ikke, at man kun kunne nøjes med Verdejodruen hvis man skulle kunne sammenligne sig internationalt. Så både Sauvignon og Chardonnay kom til, og der blev også givet plads til den lokale Viura. Det giver et stort udvalgt og en kolossal variation i udbuddet af hvide, tørre Rueda-vine. Men vi holder stadig fast ved, at de mest autentiske er dem, der er domineret af Verdejo. Som denne meget lækre vin fra Tierra Buena. Håndplukket og koldgæret. Lagret kølig på tank for at bevare den sprøde duft og smag optimalt.

Strågylden med et flot skær. I næsen et strøg af anis og nyslået hø. Og en anelse honning og nødder. Smagen er livlig med et nærmest fedmefyldt midterstykke. Der er en dybde og struktur i vinen som man ellers kun oplever i meget dyre hvide vine.

Tips til serving
Kølig serveret i store glas, så der er plads til at vinen kan udfolde sig. Perfekt til fed fisk (laks), lyst fjerkræ o.l.