2008 Esterházy, Zweigelt, Burgenland

I det seneste årti har fokus i høj grad været rettet mod alt det nye der sker i den oversøiske verden. Men det skal ikke få os til at glemme, at gamle Europa stadig har en masse at byde på. Presset af konkurrencen udefra, har mange af producenterne taget sig voldsomt sammen, og præsenterer sig i en ny spændende attraktiv stil. Det fik vi “smag for” for nylig.

På en af vores indkøbsrejser stoppede vi op i Burgenland, hvor vi havde fået en aftale med det gamle vinhus Esterházy, der har virket siden 1758. Esterházy var en magtfuld ungarsk fyrsteslægt med store jordbesiddelser i det tidligere Østrig/Ungarn. De var loyale overfor den habsburske kejser og den romersk-katolske kirke og styrede derfor i generationer uden om ødelæggende fejder.

Fyrstens hof var berømt for overdådige selskabeligheder, store middage og masser af vin. I 1758 gav fyrstens frue Maria Theresia besked om at få importeret Pinot Noir fra de bedste marker i Bourgogne.

Hun mente at vinstokkene ville give meget bedre i det milde klima ved Neusiedlersøen i Burgenland. Det var starten på familien Esterházy som vinbønder. Pinot Noir blev en succes. Det kan man læse i en regnskabsbog fra 1798, hvor Joseph Haydn accepterer at få halvdelen af sin løn for et stor værk udbetalt i vin. Han var ansat som hofkomponist for Esterházy.

I dag står et superhightec state-of-the-art vineri klar til at omdanne druerne til moderne klassiske vine. Det ligger i byen Eisenstadt der er hovedstad for delstaten Burgenland med direkte udsigt  til Schloss Esterházy. Det som er vist på etiketten.

Zweigelt er den mest populære blå drue i Østrig. Den er let at have med at gøre. Den yder godt. Sætter knop sent og modnes tidligt, så man undgår at være afhængig af dårligt vejr på begge sider af vækstsæsonen. Men overdriver man høstudbyttet, får man en ret ligegyldig vin. Derfor har Zweigelt gennem historien ikke altid haft det bedste ry.

Men i rette hænder får man fine, koncentrerede vine med klassisk velsmag.  De kalder den selv typisk for en moderne østrigsk rødvin. I stil minder det lidt om de unge Chianti’er. Næsen fyldes med frisk kirsebær, syren er moden og understøtter perfekt den fyldige, tørre frugt.

Tips til serving
Den gør sig fint på bordet til fjerkræ, lyst kød o.l. og må gerne være et par grader under stuens temperatur når den skænkes.