2008 Pipoli, Aglianico del Vulture, DOC

Aglianico del Vulture. Det er ikke sådan et navn man umiddelbart nikker genkendende til, men under man sig selv et møde med vinen, vil man på mange måde berige sin vinerfaring til glæde for sig selv og omgangskredsen. I litteraturen kan man se, at Aglianico del Vulture omtales som sydens Barolo. Det er noget respektløst overfor Aglianico’en der har stået i italiensk jord et par tusinde år før, man i Piemonte overhovedet vidste at der var noget der hed vin.

Grækerne var de første vindyrkere i Syditalien. De satte Hellencia-druen i Basilicata. Det er den der senere på italiensk er kommet til at hedde Aglianico. Særlig omkring vulkanen Monte Vulture i Basilicata,  gav den nogle forrygende vine, der var værd at tage en omvej efter.  I alt fald når vejret artede sig. Ofte var det på trods af den sydlige breddegrad, for koldt og regnfuldt til at druerne blev ordentlig modne. Både vinbønder og kunder mistede hen ad vejen lysten, og til sidste var udbuddet kun af lokalinteresse.

Ny teknik og omhyggelighed i selektionen af druer, har nu skabt et spændende udbud, hvor man finder en masse “value for money”. Ulempen er hvis for mange får øjnene op for den “nye” Aglianico del Vulture, for så vil der slet ikke være nok til alle. Det kan let blive tilfældet, og så ved vi at priserne stiger hidsigt.  Lad os glæde os så længe situationen er som nu.

På grund af de kølige vinde trækker modningen ud til sent i oktober eller først i november. Høsten foregår ved håndkraft, og plukkerne har besked på kun at vælge de absolut bedste. Stilkene rives af og druerne kværnes let. “Grøden” ligger køligt (4-5 grader) i 36 timer, hvor farven fra skallerne får lov at sætte sig, og tanninen blødgøres. Halvdelen af vinen lagres 10 måneder på fransk eg – resten ligger lufttæt på tank. Den endelige blanding hviler nogle måneder inden aftapningen.

Mørk og tæt i glasset. Imødekomne næse. Lidt moden kirsebær, krydrede toner med et pift vanille. Fornem fylde med druesødme og frugtsyre i fin balance. En kraftig vin der fornemmes elegant i munden. En supermadvin der blander sig med kødet og trækker det med ned og fordeler det de rigtige steder.

Tips til serving
I store glas til entrecöte, andebryst eller andet hvor kødsmagen skal løftes.