2008 Matina Bonarda

For mange af vore kunder er det sikkert det første møde med den argentinske Bonarda. Men vi tror ikke at det bliver det sidste. Lige efter anden verdenskrig var det et af verdens rigeste lande, men for megen tango og for lidt arbejde kombineret med en gennemsyret korruption, har bragt landet på fallittens rand. Op gennem 70’erne og 80’erne hutlede man sig frem med en inflation på flere tusinde procent om året. Ingen havde råd til at lave noget der tog lidt tid. Derfor havde god vin havde svære tider.

I begyndelsen af 90’erne var der en præsident der fik den fine ide at sætte den argentinsk pesos lig med en US dollar. Der kom gang i investeringerne. Blandt andet i vinindustrien, som var håbløs bagefter. Der blev ryddet op i vinmarkerne og nyt udstyr og viden blev bragt til kældrene. På kort tid var man kommet på højde med, og måske endda lidt foran sine konkurrenter. Man nåede også at få international anerkendelse og Malbec-druen blev accepteret på højde med de bedste i verden inden ballonen sprang. Det var lige før høsten 2002.

Den korte tid med velstand var skabt på lånte US dollars, og gælden var på et splitsekund blevet 3-4 gange så stor. Den krise har man endnu ikke overvundet. Til gengæld er priserne faldet betydeligt, samtidig med at kvaliteterne hele tiden bliver bedre og bedre. Derfor har argentinsk vin succes på eksportmarkederne.  Vi er imponeret over, hvad man kan få for pengene, og vi ser en meget stor fremtid for argentinsk vin. Martina er navnet på en vinkøbmand med gode forbindelser. Vi har set vores snit til at få del i deres viden og erfaring.

Bonarda er bragt til Argentina af italienske udvandrere, og blev i lang tid brugt som arbejdsdruen, når der skulle laves mængder af billig vin. I første omgang syntes vi at navnet lød lidt for cowboy-agtig, til at man kunne tage det alvorligt. Og de første Bonarda-vine vi smagte for mange år siden, var på ingen måde minderige. Men indenfor de sidste par år har vi flere gange smagt Bonarda som har overgået Malbec.

Vinbønderne har lært at behandle den ordentlig. En af betingelserne er, at Bonarda først høstes når den er fuldmoden, og så ellers behandles med respekt hele vejen igennem.

Tips til serving
Den smager som vi danskere gerne vil have det. En god saftig fylde, rund og blød, men også med lidt kant og frisk frugtsyre. En venlig og imødekommende vin der kan sættes på bordet, når der kaldes på et godt glas rødvin.